Het Adviescollege toetsing regeldruk adviseert het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer over de regeldrukeffecten van wet- en regelgeving. ATR adviseert over alle voorgenomen wetten die gevolgen hebben voor de regeldruk. De organisatie doet dit in een zo vroeg mogelijke fase van het wetgevingsproces en heeft nu ook een advies uitgebracht over de op komst zijnde Energiewet.
62 zienswijzen
De internetconsultatie op het wetsvoorstel van de Energiewet die de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 vervangt, werd begin februari afgerond. 62 organisaties en personen dienden een zienswijze in op het wetsvoorstel.
De nieuwe wet biedt verder naar verwachting meer mogelijkheden om congestie op het elektriciteitsnet structureel te kunnen verminderen, waardoor er op termijn meer ruimte ontstaat voor het aanbod van windparken, zonneparken en zonnedaken. Het wetsvoorstel bevat wijzigingen die voortvloeien uit zowel de implementatie van Europese regelgeving als nationale beleidsvoornemens van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Verplichtingen onvoldoende uitgewerkt
In zijn advies over de Energiewet geeft ATR aan dat het niet mogelijk is om de doeltreffendheid en doelmatigheid van het voorstel vast te stellen omdat de verplichtingen onvoldoende zijn uitgewerkt. De afbakening van het voorstel roept daarnaast vragen op.
Warmte vormt geen onderdeel van het ordeningskader. Volgens ATR is onduidelijk waarom dat niet het geval is. Het adviescollege constateert verder dat het vanwege het gebrek aan uitwerking niet mogelijk is te bepalen of het voorstel voor de minst belastende opties kiest en of de verplichtingen werkbaar zijn voor partijen in het veld. Tot slot is de regeldruk niet goed in kaart gebracht. Alles overziend adviseert ATR de minister van Economische Zaken en Klimaat daarom om het wetsvoorstel niet in te dienen.
Geen oordeel
Het adviescollege benadrukt dat het geen oordeel velt over de wenselijkheid van een herordening van de gas- en elektriciteitsmarkt in een geïntegreerde energiemarkt. Het advies van ATR geeft enkel aan dat de onderbouwing van het voorstel nog onvoldoende is voor goed afgewogen besluitvorming.
Bij dit oordeel speelt met name de overweging dat de regeldrukgevolgen pas bij lagere wetgeving in beeld wordt gebracht. Daardoor kunnen de uiteindelijke gevolgen niet worden meegewogen bij de besluitvorming over het voorstel.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.