Pieter Grinwis van de ChristenUnie diende de motie afgelopen week in, met steun van Raoul Boucke (D66), Chris Stoffer (SGP), Tom van der Lee (GroenLinks), Agnes Mulder (CDA) en Joris Thijssen (PvdA). Door overprogrammering willen de Kamerleden bewerkstelligen dat het tempo van de energietransitie omhooggaat en zoveel mogelijk wordt voorkomen dat reserves in de SDE++ verder oplopen.
88 stemmen voor
Met D66 (24), CDA (15), PvdA (9), SP (9), GroenLinks (8), Partij voor de Dieren (6) ChristenUnie (5), DENK (3), SGP (3), Volt (3), BIJ1 (1), BoerBurgerBeweging (1) en Fractie Den Haag (1) stemden 13 van de 18 fracties (red. goed voor 88 stemmen) voor de motie.
Enkel de VVD (34), PVV (17), Forum voor Democratie (5), de Groep Van Haga (3) en JA21 (3) stemden tegen de motie. De tekst van de aangenomen motie luidt als volgt: ‘constaterende dat de ETS-prijs voor CO2 snel stijgt en deze sinds de start van het vorige kabinet, oktober 2017, is verzevenvoudigd; overwegende dat de onrendabele top van projecten in beheer van SDE++ steeds kleiner wordt en daarmee de reserves in de SDE++ toenemen; overwegende dat overprogrammering een beproefde methode is om onderuitputting c.q. reserveopbouw te voorkomen, bijvoorbeeld bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en dat overprogrammering ook verstandig lijkt in de SDE++; verzoekt de regering in het toekennen van SDE++-subsidies verstandig te anticiperen op de gestegen en nog steeds stijgende Emission Trade System (ETS)-prijs voor CO2, zodat het tempo van de energietransitie omhooggaat en zoveel mogelijk wordt voorkomen dat reserves in de SDE++ verder oplopen, en gaat over tot de orde van de dag.’
Grinwis heeft het kabinet gevraagd om naar aanleiding van het aannemen van de motie de Tweede Kamer te informeren hoe het vanaf de eerstvolgende subsidieronde onderuitputting gaat voorkomen.
Reservering hoger dan uiteindelijke subsidieBinnen de subsidieregeling Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) en haar voorgangers reserveert de overheid voor ieder gehonoreerd project een maximaal subsidiebedrag. In de praktijk is die reservering veelal hoger dan de daadwerkelijke uitgaven. Basis- en correctiebedrag Voorschotten De voorschotten worden bepaald met een voorlopig correctiebedrag dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent als verwachting van de energieprijs in het komende jaar. Omstreeks april stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de definitieve correctiebedragen vast. Wanneer de productie over het volledige kalenderjaar bekend is, stelt men de bedragen bij, aan de hand van de feitelijke ontwikkeling van de elektriciteits-, gas- en/of warmteprijzen. Er wordt dan gekeken of de projecteigenaar te weinig of te veel SDE++-subsidie heeft ontvangen. Dit heet ‘bijstellen’. Positief en negatief |
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.