De minister voor Klimaat en Energie meldt dat naar aanleiding van een advies van een werkgroep van het Nationaal Programma RES (NPRES). De werkgroep heeft de vraag beantwoord of en wanneer een plan-mer op grond van de EU-richtlijn voor Strategische Milieubeoordeling vereist of gewenst is.
RES 1.0 niet plan-mer-plichtig
De werkgroep bestond uit juristen en beleidsexperts van Rijk, provincies, gemeenten, NPRES, netbeheerders en de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.). ‘De werkgroep heeft geconcludeerd dat de RES 1.0 (opgeleverd op 1 juli 2021) niet plan-mer-plichtig was’, aldus Jetten. ‘Een RES 1.0 is onder de huidige wet- en regelgeving namelijk geen “programma” in de zin van de EU-richtlijn. Een volgende herijking van de RES (2.0 en verder) is bij het in werking treden van de Omgevingswet in sommige gevallen wél plan-mer-plichtig.’
Volgens de minister krijgt bij het in werking treden van de Omgevingswet het instrument “programma” een positie van kerninstrument in de wet. De RES zal hierdoor in bepaalde gevallen het karakter hebben van een uitwerking van beleid of een set aan maatregelen bevatten om doelstellingen voor de leefomgeving te bereiken. Jetten: ‘De RES zal daarmee te kwalificeren zijn als een programma dat door een wettelijke bepaling is voorgeschreven. Dat programma kan plan-mer-plichtig zijn als het een kader vormt voor toekomstige vergunningen.’
Gevolgen
Het advies van de werkgroep heeft volgens minister Jetten geen gevolgen voor de afspraken in het Klimaatakkoord over de RES, maar heeft wel impact op het RES-document en het RES-proces.
‘Dit vraagt de komende tijd intensief contact tussen het Rijk, de medeoverheden, het Nationaal Programma RES en de netbeheerders om de hierboven genoemde werkwijze verder vorm te geven en uit te werken’, besluit Jetten.
5 aanbevelingen van de werkgroepDe werkgroep onder leiding van oud-Kamerlid Jan Jacob van Dijk heeft minister Jetten en de energieregio’s 5 aanbevelingen gedaan ten aanzien van het handelingsperspectief voor de RES-regio’s:
|
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.