logo
hero-image
9 november 2022

Budget Energie gaat weer jaarlijks salderen: alle feiten en cijfers op een rij

Budget Energie maakte deze week bekend per direct te stoppen met het op maandbasis salderen bij eigenaren van zonnepanelen met een variabel energiecontract. De redactie zet alle feiten en cijfers op een rij.

De energiemaatschappij was op 1 juli gestart met het salderen op maandbasis, omdat het energiebedrijf van mening is dat meer nodig is om de consument te stimuleren om zonnepanelen te installeren. ‘Er is op dit moment sprake van oversubsidiëring’, aldus Budget.

Jaar- of eindnota
Budget Energie past direct en met terugwerkende kracht het beleid aan naar jaarlijks salderen. Zonnepaneeleigenaren met een variabel contract worden daarnaast met terugwerkende kracht gecompenseerd tot 1 juli 2022.

Het bedrijf gaat daartoe alle nota’s van na 1 juli 2022 waarbij er per maand is gesaldeerd, corrigeren. Op de nota’s van vóór deze periode was de terugleververgoeding 100 procent van het leveringstarief. Hierdoor is volgens het energiebedrijf een correctie op die facturen niet nodig.

Geen exacte indicatie
Het doorvoeren van de wijziging en het uitvoeren van de correcties kost tijd om in de systemen te verwerken. Om die reden kan Budget Energie momenteel nog geen exacte indicatie geven wanneer de nota’s gecorrigeerd worden. De energieleverancier verwacht hier op korte termijn meer informatie over te kunnen delen.

Hoogte terugleververgoeding
Zonnepaneeleigenaren die op jaarbasis alsnog meer zonne-energie opwekken dan ze verbruiken, krijgen voor die overtollige stroom een terugleververgoeding. Die bedraagt voor klanten met een variabel energiecontract sinds 1 juli jongstleden 50 procent van het leveringstarief per kilowattuur, exclusief btw.

‘Een vergoeding van 100 procent was niet meer representatief voor de actuele waarde van de teruggeleverde energie’, licht het energiebedrijf toe. ‘Door de toename van zonnepanelen is het aanbod van groene stroom toegenomen. Doordat er erg veel elektriciteit beschikbaar is, ontstaat er soms een overschot. Dit vermindert de waarde. Na uitgebreide analyses hebben we de terugleververgoeding teruggebracht tot 50 procent van het kale leveringstarief. Dit is volgens ons een juiste representatie van de actuele waarde van teruglevering. In de afgelopen maanden lag de hoogte van onze vergoeding tussen de 0,20 en 0,35 euro.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten