De Eerste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) heeft deze beslissing genomen tijdens een zogenaamde procedurevergadering.
14 maart
Nadat de Tweede Kamer afgelopen week instemde met het afbouwen van het salderen, is het woord aan de Eerste Kamer.
Tijdens de procedurevergadering gaf Hugo Berkhout – van de Fractie-Nanninga die gelieerd is aan JA21 uit de Tweede Kamer; en theoretisch het wetsvoorstel een meerderheid in de Eerste Kamer kan bezorgen – ‘om te beginnen’ schriftelijke vragen te willen stellen aan minister Jetten. Berkhout stelde voor deze vragen 7 maart – in de week na het politieke voorjaarsreces – in te willen dienen. Ook Marjolein Faber van de PVV toonde zich voorstander van deze werkwijze.
Saskia Kluit van GroenLinks diende echter het verzoek in om dit te verplaatsen naar 14 maart, omdat op 7 maart al een debat staat ingepland over de Omgevingswet. Omdat alle andere commissieleden met dit voorstel instemden, zullen de Eerste Kamerfracties hun vragen over de afbouw van het salderen op 14 maart schriftelijk inbrengen.
De behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste KamerNadat een wetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, gaat het naar de Eerste Kamer. Zodra de Eerste Kamer ingestemd heeft met een wetsvoorstel, wordt dit in de praktijk daadwerkelijk van kracht. Formeel beschouwd kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen alleen verwerpen of aannemen. In de praktijk heeft ze echter nog meer mogelijkheden en zal vooral het debat in de Eerste Kamer – waarbij minister Jetten aanwezig zal zijn om zijn wetsvoorstel te verdedigen – van belang zijn. Repareren Als de Eerste Kamer dreigt een wetsvoorstel te verwerpen, zal een minister bovendien geneigd zijn de Eerste Kamer tegemoet te komen. Een bewindspersoon neemt soms zelf het initiatief het wetsvoorstel te repareren door een wijzigingsvoorstel in te dienen. Daarnaast komt het ook wel eens voor dat de Eerste Kamer zo veel kritiek op een wetsvoorstel heeft, dat de regering het niet meer op stemming laat aankomen en het voorstel intrekt. Te doorlopen stappen Stap 1: schriftelijke voorbereiding Stap 2: plenair debat in Eerste Kamer Stap 3: Afkondiging en inwerkingtreding |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.