De verschillende fracties in de Eerste Kamer hebben deze week aangegeven welke wetsvoorstellen zij controversieel willen verklaren. Als een wetsvoorstel daadwerkelijk controversieel wordt verklaard, schuift de behandeling op tot ná de Tweede Kamerverkiezingen.
Steunverklaringen
Over 3 weken, begin oktober, bespreekt het College van fractievoorzitters de groslijst met wetsvoorstellen waarvoor een verzoek is binnengekomen om deze controversieel te verklaren. Aansluitend zal de groslijst met voorgedragen wetsvoorstellen aan de plenaire vergadering van de Eerste Kamer worden voorgelegd.
De voorzitter van de Eerste Kamer zal de wetsvoorstellen waarvan op basis van de steunverklaringen van de verschillende fracties blijkt dat zij steun van een meerderheid hebben, controversieel verklaren. De voorstellen waarvoor geen meerderheid is, worden niet controversieel verklaard. De Eerste Kamerleden kunnen als ze dat willen om een stemming vragen over de controversieelverklaring van een specifiek voorstel.
26 zetels
De 4 partijen die willen dat minister Jettens wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling controversieel verklaard wordt, hebben in de Eerste Kamer een minderheid. BBB, JA21, PvdD en PVV zijn goed voor respectievelijk 16, 3, 3 en 4 zetels. Daarmee hebben ze samen 26 van de 75 zetels in handen.
Commissie
Eerder deze week besloot de commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer de voorbereiding van de behandeling van het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling met nog eens 2 weken uit te stellen.
Enkele uren voor de commissievergadering had minister Jetten Kamervragen van de VVD beantwoord. Senator Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) liet in de commissievergadering weten dat het te kort dag was om die antwoorden te bestuderen en op zijn verzoek werd het leveren van de inbreng voor het nader voorlopig verslag met 2 weken uitgesteld. In een nader voorlopig verslag stelt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer die de afbouw van de saldering behandelt, nadere vragen aan de regering over het bijbehorende wetsvoorstel.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.