Dat heeft de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir bekendgemaakt bij de Septemberverklaring; een jaarlijkse toespraak van de minister-president van Vlaanderen in het Vlaams Parlement. Tijdens de verklaring worden traditiegetrouw de hoofdlijnen voor het nieuwe begrotingsjaar gepresenteerd.
Geenszins doorslaggevend bedrag
Namens haar eigen ministerie heeft minister Demir bekendgemaakt te snoeien in subsidies voor zonnepanelen als bijdrage aan de financiële ruimte voor onder meer investeringen in de kinderopvang.
‘Overheidsmiddelen kan je maar één keer uitdelen’, aldus Demir. ‘Daar waar investeringen rendabel zijn zonder overheidssteun zetten we de subsidies stop op 1 januari 2024 in plaats van de geplande 1 januari 2025’, aldus Demir. ‘Dat is perfect verantwoord en zal de energietransitie zeker niet afremmen. Uit een evaluatie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) bleek eerder al dat de terugverdientijd enorm laag geworden is waardoor het eerder over oversubsidiëring gaat. De pv-premie zou in 2024 bovendien slechts maximaal 375 euro bedragen, wat geenszins een doorslaggevend bedrag is voor een dergelijke investering.’
Mijn VerbouwPremie
Tegelijk verlengt ministerie de verhoogde renovatiesteun voor de middenklasse via de Mijn VerbouwPremie met 1 jaar en maakt ze de bestaande Vlaamse premie voor sloop- en heropbouw structureel.
Om ervoor te zorgen dat de bouwsector niet stilvalt en de goede schwung van het renovatiebeleid niet komt stil te vallen, worden tegelijkertijd de verhoogde steunpercentages van de Mijn VerbouwPremie voor 65 procent van de Vlaamse gezinnen verlengd met 1 jaar tot en met 31 december 2024. Het gaat om de steun voor dak- en buitenmuurisolatie, werken aan vloeren, ramen en deuren, elektriciteit en sanitair, maar ook warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. Normaliter zouden de verhoogde steunpercentages ophouden op 1 januari 2024, maar dat zal dus niet het geval zijn. Het beschikbare budget wordt daarvoor in 2024 met 52 miljoen euro verhoogd naar ongeveer 340 miljoen euro. Het gaat om een gezamenlijke maatregel van ministers Demir en Diependaele.
Asbest en zonnepanelen
Ook de verhoogde steun voor asbestverwijdering in combinatie met isoleren of het leggen van zonnepanelen, wordt door Demir verlengd. Ook die maatregel liep normaal gesproken af op 1 januari 2024.
‘Want we hebben nog veel werk om Vlaanderen asbestveilig te maken’, aldus Demir.