Daarnaast zijn er volgens de toezichthouder 4 energiebedrijven die contracten voor deze huishoudens minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Bij 7 energieleveranciers is het wél mogelijk voor zonnepaneeleigenaren om een vast contract met een lange looptijd af te sluiten.
Niet verboden
De ACM merkt op dat het niet verplicht is voor leveranciers om vaste energiecontracten aan te bieden en het is volgens de huidige wetgeving niet verboden om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen.
Leveranciers hebben wel een leveringsplicht. Dat betekent dat zij altijd aan álle klanten het zogenoemde ‘modelcontract’ aan moeten bieden. Dit is een standaardcontract met variabele tarieven.
Prijsplafond
De ACM adviseert consumenten die in 2024 zekerheid willen hebben over de hoogte van hun gas- en elektriciteitsrekening om te kiezen voor een vast contract met prijzen onder het huidige prijsplafond. Huishoudens die zekerheid willen over de hoogte van hun energierekening kunnen daarom volgens de toezichthouder het beste kiezen voor een vast contract met prijzen onder het prijsplafond. Voor huishoudens die vaste prijzen minder belangrijk vinden is er ruim aanbod van aantrekkelijk geprijsde variabele én dynamische contracten.
Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de toezichthouder blijkt namelijk dat vaste contracten op dit moment goedkoper zijn dan variabele contracten. Vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand circa 5 procent goedkoper geworden en zijn momenteel het goedkoopst. Ruim 6 procent van de huishoudens heeft momenteel een contract met prijzen boven het prijsplafond. 60 procent van de huishoudens heeft een contract met variabele tarieven.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.