De nieuwe subsidieregeling wordt in het leven geroepen omdat de rijksoverheid vindt dat batterijen, elektrolysers en zonnepanelen te vaak worden geïmporteerd. Bovendien, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), blijven in deze 3 sectoren de investeringen in Nederland achter. Definitieve financieringsbeslissingen worden uitgesteld vanwege bijvoorbeeld financieringstekorten en te grote investeringsrisico’s ten opzichte van andere landen. De nieuwe Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE) ondersteunt bedrijven in de Nederlandse maakindustrie daarom in die 3 sectoren.
Consultatie
Een sterke maakindustrie voor het produceren van deze onderdelen in eigen land is volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat belangrijk om Nederland klimaatneutraal en minder afhankelijk te maken. Bedrijven kunnen meedenken over de nieuwe investeringssubsidie en kunnen tot en met 3 maart 2024 deelnemen aan de internetconsultatie. In de consultatie kunnen zij input geven op de conceptregeling voor de subsidie. De vragen gaan bijvoorbeeld over de voorwaarden van de subsidie, de looptijd en de hoogte van het subsidiebedrag.
Batterijen
Uit de consultatiedocumenten blijkt dat de rijksoverheid subsidie wil toekennen voor de productie van bulk-, lithium-ion-, natrium-ion-, redox-flow- en solidstate-batterijen. Ook voor de fabicrage van anodes, cellen, coatingmaterialen, elektrolytmaterialen, kathodes en packs of stacks wil het ministerie subsidie beschikbaar stellen. Tot slot moet ook de productie of terugwinning van gerelateerde kritieke grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de batterijen voor subsidie in aanmerking komen.
Zonnepanelen
Voor zonnepanelen wil het ministerie de productie van building integrated pv (bipv)- of vehicle integrated pv (vipv)-zonnepanelen op basis van heterojunctionzonnecellen of perovskiet zonnecellen subsidiëren. Ook de productie van zonnepanelen die circulair, lichtgewicht of flexibel, en PFAS-vrij zijn, zou voor subsidie in aanmerking moeten komen, evenals de fabricage van heterojunctiezonnecellen, perovskiet folies, perovskiet zonnecellen of tandemzonnecellen.
De ondersteuning van de maakindustrie voor zonnepanelen via de subsidieregeling is een onderdeel van de uitwerking van de programmalijnen van het Nationaal Groeifonds-project SolarNL en het budget is daarvan afkomstig.
15 procent
De subsidie bedraagt 15 procent van de subsidiabele kosten. Indien het project een investering betreft voor de productie van batterijen, elektrolyse-installaties of zonnepanelen in een steungebied dat op de regionale steunkaart van Nederland is aangewezen, bedraagt de subsidie 20 procent van de subsidiabele kosten.
Voor de productie van batterijen is de maximale subsidie 20 miljoen euro per bedrijf, voor elektrolyse-installaties maximaal 50 miljoen euro per bedrijf en voor zonnepanelen maximaal 70 miljoen euro per bedrijf.