logo
wvhj2023
© DMEGC
© DMEGC
8 mei 2024

‘Bijna geen nieuwe fabrieken voor zonnepanelen en batterijen meer nodig’

De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen en batterijen is bijna groot genoeg om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Nieuwe fabrieken zijn om die reden niet of nauwelijks nodig op de korte termijn.

Dat meldt het internationaal energieagentschap IEA in het nieuwe onderzoeksrapport ‘Advancing Clean Technology Manufacturing’. De onderzoekers stellen dat de investeringen in 5 belangrijke schone-energietechnologieën – zonnepanelen, batterijen, windmolens, elektrolysers en warmtepompen – afgelopen jaar met 70 procent zijn gestegen tot 200 miljard Amerikaanse dollar.

Verdubbeld
De uitgaven voor de productie van zonnepanelen zijn vorig jaar zelfs meer dan verdubbeld tot 80 miljard Amerikaanse dollar, terwijl de investeringen in de productie van batterijen met ongeveer 60 procent stegen tot 110 miljard Amerikaanse dollar. Als gevolg hiervan is de productiecapaciteit voor zonnepanelen nu al in lijn met wat er nodig is in 2030 op basis van het Net Zero Emissions (NZE)-scenario van het IEA.

Als alle aangekondigde projecten voor de productie van batterijcellen worden meegerekend, is de productiecapaciteit voor batterijen al voor 90 procent op het niveau dat aan het einde van dit decennium nodig is.

China
China was afgelopen jaar goed voor driekwart van de wereldwijde investeringen in schone- energietechnologieën, maar dat is wel een daling ten opzichte van de 85 procent een jaar eerder. Dit komt doordat de investeringen in de Verenigde Staten en Europa sterk toenamen. Dat is met name het geval bij de productie van batterijen, waarvoor de investeringen in deze regio’s meer dan verdrievoudigden.

Als alle aangekondigde projecten worden gerealiseerd, zouden Europa en de Verenigde Staten tegen 2030 ieder ongeveer goed zijn voor 15 procent van de wereldwijde productiecapaciteit van batterijen.

Tientallen procenten duurder
Het bouwen van nieuwe fabrieken voor batterijen, windmolens en zonnepanelen is in India volgens de onderzoekers 20 tot 30 procent meer dan in China, en in Amerika en Europa zelfs 70 tot 130 procent.

Het overgrote deel van de totale productiekosten – 70 tot 98 procent – komt voort uit operationele kosten zoals energie, arbeid en materialen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten