Familiebedrijf Nijsen uit Veulen bij Venray maakt al meer dan 85 jaar dagelijks diervoeding. Het bedrijf maakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie via eigen, korte ketens weer eten, oftewel food for feed for food. Jaarlijks brengt Nijsen ruim 100.000 ton levensmiddelen terug in de voedselkringloop als varkens- en kippenvoer.
Dynamische vermogensregeling
Het bedrijfspand van Nijsen company kent veel verschillende dakconstructies, wat een extra uitdaging vormde bij de installatie van zonnepanelen. Bovendien is teruglevering voor het bedrijf niet toegestaan vanwege het volle stroomnet.
Na analyse van het verbruiksprofiel en een slim ontwerp van de zonnestroominstallatie, bleek het toch mogelijk een grote zonnestroominstallatie te realiseren zonder dat er veel aftopping via dynamische vermogensregeling nodig is. Om teruglevering te voorkomen, wordt er gemeten in het inkoopstation en wordt het vermogen op basis van deze meting dynamisch gestuurd.
Ambities
Het draadloze communicatiesysteem dat geïnstalleerd is, communiceert daarbij met het energiemanagementsysteem (EMS). De trafo en het inkoopstation liggen een paar honderd meter uit elkaar. Dit EMS stelt Nijsen in staat om de prestaties van de zonnepaneelinstallatie realtime te monitoren en optimaliseren. Eventuele problemen worden direct gedetecteerd en kunnen vervolgens snel worden opgelost, wat zorgt voor een ononderbroken energieproductie.
‘Dit project gaat verder dan alleen ons bedrijf’, aldus Nijsen company. ‘Het is een duidelijk statement naar onze klanten, leveranciers en de gemeenschap dat wij serieus werk maken van duurzaamheid. We hebben ons in 2023 tot doel gesteld om het meest duurzame diervoederbedrijf ter wereld te zijn. En die ambities gaan ver. Een van de volgende stappen is onder andere een vergistingsinstallatie om met onze reststromen groen gas te produceren voor eigen gebruik, en misschien zelfs voor de omgeving.’
De zonnepanelen van Nijsen company in cijfers Aantal zonnepanelen: 1.910 stuks Fabrikant zonnepanelen: RECOM Vermogen zonnepanelen: 430 wattpiek per stuk, goed voor een totaal vermogen van 821,3 kilowattpiek Omvormers: 5 Core 2 omvormers van SMA, ondersteund door een SMA Datamanager Installateur: CMS Energiesystemen |
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.