logo
wvhj2023
© SPIE
© SPIE
12 september 2024

Samenwerking SPIE en Metalot voor gebruik ijzerpoeder als hernieuwbare energiedrager

SPIE Nederland is een samenwerking aangegaan met Metalot om samen een haalbaarheidsstudie uit te voeren voor het gebruik van ijzerpoeder voor de opslag van – hernieuwbare – energie.

De samenwerking wordt mede mogelijk dankzij een subsidie van de overheid. De haalbaarheidsstudie moet uiteindelijk leiden tot een volledige end-to-end Metal Power-pilot. Metalot en andere organisaties werken samen om op al deze gebieden invulling te geven. Metalot is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp, de economische businesscase en het projectmanagement. SPIE Nederland is verantwoordelijk voor het valideren van het technisch ontwerp, het leveren van input met betrekking tot kostprijzen, onderhoud en het valideren van de economische businesscase.

Industrie
Als hernieuwbare brandstofbron heeft ijzerpoeder geen directe CO₂-uitstoot, een minimale NOx-uitstoot en kan veilig worden opgeslagen en getransporteerd. Daarom heeft ijzerpoeder volgens SPIE Nederland het potentieel om een realistisch alternatief te zijn voor bedrijven die vanwege congestie niet op het stroomnet kunnen worden aangesloten.

Stijn van Aken, Metal Fuels Project Lead bij Metalot, legt uit hoe ijzerpoeder een nieuwe energiebron genereert. ‘De warmte die vrijkomt bij de verbranding van ijzerpoeder kan direct worden toegepast of omgezet in elektriciteit. Dit is vergelijkbaar met hoe andere brandstofbronnen werken. IJzerpoeder kan op grote schaal worden verbrand in een gecontroleerde omgeving, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen. IJzerpoeder corrodeert relatief langzaam en wordt nauwelijks verspreid door de wind. In tegenstelling tot veel andere brandstofbronnen, zoals waterstof, is ijzerpoeder niet gevoelig voor explosies, waardoor het gemakkelijk en veilig te transporteren is. Bovendien is deze energiebron volledig circulair.’

Zonne-energie
‘Het roestpoeder dat overblijft na verbranding wordt opgevangen en omgezet in schoon ijzer met behulp van hernieuwbare-energiebronnen zoals waterstof-gebaseerde, wind- en zonne-energie’, voegt Steef de Baat toe, Business Development en Innovation project lead bij SPIE. ‘Het resulterende schone product wordt vervolgens opnieuw verbrand in de verbrandingskamer. De geproduceerde warmte wordt direct omgezet in elektriciteit. En zo is de cirkel rond.’

Op dit moment richt de pilotstudie zich op een industriële energieverbruiker met een kleinschalig warmteproces van 200 kilowatt, dat wordt aangedreven door ijzerbrandstof. Als dit succesvol is, wil SPIE de implementatie van de technologie opschalen. De eerste ijzerpoedertoepassingen zijn stadsverwarming, industriële processen en elektriciteitsopwekking.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten