‘Er zijn nog steeds 5 miljoen huishoudens die geen zonnepanelen hebben en zij zullen de aanschaf van zonnepanelen steeds vaker met een thuisbatterij gaan combineren’, aldus Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research dat verantwoordelijk is voor de publicatie van het Nationaal Solar Trendrapport en het Nationaal Smart Storage Trendrapport.
Forecast
Het opstellen van een meerjarige forecast is voor de onderzoekers van Dutch New Energy Research moeilijker dan ooit tevoren. Niemand had immers kunnen voorspellen dat de Nederlandse zonne-energiemarkt in 2024 meer dan gehalveerd zou worden en tegelijkertijd ontwikkelt de batterijmarkt zich in een dusdanig snel tempo dat een forecast opstellen ook daar geen sinecure is. Feitelijk doet zich een ‘black swan event’ voor, de door economen gehanteerde term voor een gebeurtenis die niemand van tevoren heeft zien aankomen of voorspeld.
Daarentegen sprak Dutch New Energy Research eerder wel al de verwachting uit dat de ruim 600.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties die in 2023 in gebruik genomen werden als reactie op de energiecrisis, misschien wel nooit meer overtroffen zou worden. En dat is niet gek want als dat moordende installatietempo de nieuwe standaard zou zijn, zouden in minder dan 10 jaar alle geschikte daken van Nederlandse huizen van zonnepanelen zijn voorzien.
Niet in balans
De zonne-energiesector presenteerde de afgelopen jaren dan ook steevast groeicijfers die boven de voorspellingen uitkwamen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat het kabinet adviseert over stimuleringsmaatregelen voor duurzame energie. Nu Nederland de klimaatdoelen van 2030 volgens het planbureau echter dreigt te missen, is het kabinet verplicht om aanvullende maatregelen te nemen.
‘Met de wetenschap dat miljoenen consumenten en bedrijven nog geen pv-installatie hebben, is het ook absoluut nog niet het moment om op onze lauweren te rusten’, stelt Medarac. ‘Temeer omdat in zowel de sociale als private huursector de meerderheid van de woningen nog géén zonnepanelen heeft. Om dat potentieel volledig te benutten, zal de overheid met extra stimuleringsmaatregelen moeten komen. Het paradoxale is dat het huidige kabinet zich heeft gecommitteerd aan het Europese doel voor hernieuwbare energie van 39 procent in 2030, maar tegelijkertijd wel een reeks maatregelen heeft genomen die het behalen van dat doel bemoeilijken. De korte en lange termijn zijn dus niet met elkaar in balans.’
Zand in de raderen
Medarac wijst onder meer op het stopzetten van de salderingsregeling en het korten op subsidies voor duurzame energie. Die maatregelen hebben fors invloed op de verkopen. Bij de presentatie van het Nationaal Solar Trendrapport 2024 sprak Dutch New Energy Research al de verwachting uit dat de omvang van de Nederlandse zonne-energiemarkt in 2024 zou dalen tot net geen 4 gigawattpiek, waarbij de krimp in de residentiële markt het sterkst zou zijn. ‘En dat laatste is ook bewaarheid geworden’, constateert Medarac. ‘Het afgelopen jaar zijn de zonnepaneelverkopen bij consumenten drastisch gedaald. Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen. De belangrijkste reden is alle onduidelijkheid over het verdwijnen van de salderingsregeling en daaraan gekoppeld de terugleverboetes die energiebedrijven in rekening brengen. Dit heeft zonnepanelen een negatief imago bezorgd. En dat is onterecht, want investeren in zonnepanelen is nog altijd winstgevend.’
Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2025.