De koepelorganisatie constateert dat in alle markten de verschuiving van de verwarmingsmarkt van fossiele brandstoffen naar warmtepompen vertraagt.
Minimaal 4.000 banen
‘De sector schrapt banen en verlaagt de productie in Europa na miljardeninvesteringen in extra capaciteit in 2022 en 2023 om de energiezekerheid van Europa te versterken en het gebruik van Russisch gas te verminderen’, aldus EHPA. ‘Dit schaadt het concurrentievermogen dat beleidsmakers zo graag willen versterken.’
Minimaal 4.000 banen zijn geschrapt en meer dan 6.000 andere banen hebben te lijden onder de gevolgen. Zo heeft Groupe Atlantic in Frankrijk de productie van warmtepompen verlaagd van 500 naar 250 warmtepompen per dag, waardoor 500 medewerkers parttime in plaats van fulltime werken, en in België heeft Daikan 500 banen geschrapt.
Straffen
EHPA wijst naar afgebouwde steunregeling, een kwakkelende Europese economie en de lage prijs van gesubsidieerd gas als oorzaken aan van de afgenomen installatiesnelheid en verloren banen. De warmtepompsector is desondanks nog altijd goed voor 170.000 directe banen.
‘De warmtepompsector zit in het slop, maar is nog lang niet uitgeteld’, stelt Paul Kenny, directeur-generaal van de EHPA. ‘Consumenten willen schone warmte en comfortabele huizen, en ze willen Europese banen en energieonafhankelijkheid ondersteunen. Zodra ze zien dat dit mogelijk is dankzij ondersteunend Europees en nationaal beleid en belastingen op fossiele brandstoffen, in plaats van mensen te straffen, laten consumenten dit zien door over te stappen op warmtepompen.’
13 landen
EHPA heeft 13 verkoopstatistieken voor 13 Europese landen in kaart gebracht, die samen goed zijn voor 85 procent van de totale Europese markt. Van de vorig jaar 2 miljoen geïnstalleerde warmtepompen is 41 procent een lucht-luchtwarmtepomp en 38 procent een lucht-waterwarmtepomp.
Van de 13 landen daalde de verkoop het sterkst in België – met 52 procent – en in Duitsland – met 48 procent. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is een tegenovergestelde trend zichtbaar, want daar steeg de verkoop van warmtepompen met 63 procent tot 94.448 stuks.
23 miljoen
De 13 grootste Europese afzetmarkten telden eind vorig jaar 23.038.858 warmtepompen. Noorwegen heeft daarbij de hoogste concentratiegraad: 68,6 procent van de huishoudens heeft een warmtepomp. Ook in Finland en Zweden liggen die percentages met respectievelijk 54,6 en 45,2 procent hoog. In absolute aantallen wordt de ranglijst echter aangevoerd door Frankrijk en Italië.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.