logo
© Sean Pavone | Dreamstime.com
© Sean Pavone | Dreamstime.com
21 februari 2025

SDE++ in 2026 mogelijk niet open door gebrek aan geld

De SDE++ gaat mogelijk in 2026 niet open, omdat er niet genoeg geld beschikbaar is. De subsidieregeling voor onder meer CO2-afvang en -opslag, windmolens en zonnepanelen gaat dit jaar nog wel gewoon open.

Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over het voornemen van het kabinet om de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) vanaf 2026 niet meer open te stellen voor nieuwe projecten. Dit kalenderjaar gaat de subsidieregeling wel open, met een budget van 8 miljard euro. 

Begrotingsreserve gedaald
Het besluit over 2026, dat nog niet definitief is zo benadrukt Hermans, komt totaal onverwacht en heeft verstrekkende gevolgen voor het behalen van de klimaatdoelen. Via de SDE++-regeling worden namelijk niet alleen zakelijke projecten met windmolens en zonnepanelen gesubsidieerd, maar bijvoorbeeld ook geothermie, industriële warmtepompen, aquathermie, elektrische boilers en CO2-afvang en -opslag (ccs).

Minister Hermans meldde begin januari dat de begrotingsreserve van de SDE++ met 1,2 miljard euro was gedaald van 5,8 naar 4,6 miljard euro. Ze waarschuwde toen dat dit geld de komende jaren hard nodig zou zijn. Die mededeling krijgt nu een staartje.

Lage stroomprijzen
Het geld in de begrotingsreserve van de SDE++ is bedoeld om eventuele tekorten op te vangen die ontstaan door de kasuitgaven van projecten die eerder subsidie toegezegd hebben gekregen. De hoogte van de subsidie die bedrijven en andere organisaties krijgen uitgekeerd, is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit; oftewel de opbrengst van de geproduceerde stroom. Hoe hoger de marktwaarde, hoe minder subsidie bedrijven en organisaties ontvangen. Zij ontvangen bij een hogere stroomprijs namelijk meer geld van de energieafnemer. Bij een lagere marktwaarde krijgen ondernemers juist meer subsidie. Zij ontvangen dan immers minder geld van klanten die de stroom afnemen.

Het geld in de begrotingsreserve – 4,6 miljard euro per eind 2024 – is dus bedoeld om eventuele tekorten op te vangen die ontstaan door de kasuitgaven. Minister Hermans stelt dat door de daling van de stroomprijzen – het PBL voorspelde afgelopen najaar in de Klimaat & Energieverkenning (KEV) dat de stroomprijs in 2030 per kilowattuur 2 eurocent lager uitkomt – de begrotingsreserve uitgeput zal raken.

Ramingen
Dat is voor de minister aanleiding om de subsidieregeling in 2026 mogelijk niet open te stellen. ‘De door het PBL geraamde energie- en CO2-prijzen zijn fors lager dan vorig jaar, waardoor de SDE(+)(+)-uitgaven toenemen. Op basis van deze ramingen is met de resterende financiële middelen onvoldoende ruimte voor een openstelling in 2026’, aldus Hermans. 

De minister zal de Tweede Kamer voor de zomer informeren over de mogelijkheden voor een openstelling in 2026.

Holland Solar geschokt
Brancheorganisatie Holland Solar laat weten geschokt te zijn door het nieuws. Holland Solar spreekt samen met NedZero – de branchevereniging voor de windenergiesector – ernstige zorgen uit over de beslissing van het kabinet. Ze roept de regering op om zo snel mogelijk met een oplossing te komen, zodat duurzame-energieprojecten doorgang kunnen vinden. ‘Dit is een harde rem op de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelen. Continuering van de SDE++ is de basis van het vertrouwen dat ondernemers hebben in de overheid om te kunnen verduurzamen. Het is daarom essentieel dat voldoende financiële middelen worden zeker gesteld voor de openstelling van de SDE++ in 2026 en verder.’

Hard nodig
De energietransitie en de SDE++ zijn volgens Holland Solar hard nodig om de klimaatdoelen te halen, geopolitiek onafhankelijk te zijn en de industrie te verduurzamen. ‘Door de boodschap van het kabinet ontstaat er veel onzekerheid bij bedrijven, gemeentes en provincies. Honderden ondernemingen zijn momenteel afhankelijk van de SDE++. Veel van de duurzame-energieprojecten kennen jarenlange doorlooptijden, waarna het aanvragen van de SDE++ een van de laatste stappen is. Jarenlang hebben ondernemers, gemeentes en provincies gewerkt aan de voorbereiding van duizenden duurzame projecten en die komen nu allemaal in gevaar door het wegvallen van het budget in 2026.’

Holland Solar en NedZero roepen het kabinet daarom op om snel met een oplossing te komen, zodat duurzame-energieprojecten doorgang kunnen vinden. 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten