logo
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
2 april 2025

Nieuwe subsidieregeling voor batterijen bij bedrijven open

De subsidieregeling Flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e) is officieel open. Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor een batterij, maar ook voor flexibiliteitsscans en haalbaarheidsstudies voor flexmaatregelen.

De subsidieregeling is bedoeld voor grootverbruikers met een gecontracteerd transportvermogen voor afname vanaf 100 kilowatt die zich in een congestiegebied bevinden. Bedrijven en instellingen die vastlopen door het volle stroomnet kunnen subsidie aanvragen om advies in te huren en/of investeringen te doen om verder te kunnen met hun groei- of verduurzamingsplannen. Het doel is dat bedrijven door praktische oplossingen verder kunnen, zonder eerst te hoeven wachten op een zwaardere aansluiting op het stroomnet.

VVD
De Flex-e-regeling komt voort uit een amendement van Kamerlid Silvio Erkens die namens de VVD in oktober 2023 het kabinet vroeg om 55 miljoen euro uit te trekken voor de problemen met het stroomnet. Er komt nu in totaal 62 miljoen euro beschikbaar.

Naast advies over wat er mogelijk en haalbaar is, kunnen bedrijven ook steun aanvragen voor de eventuele benodigde investeringen. Het gaat om maximaal 35 procent van de investering tot een maximaal bedrag van 300.000 euro. Een voorwaarde is dat de oplossing het stroomnet tijdens piekmomenten niet erger mag belasten. Een flexibel contract met de netbeheerder is daarom een vereiste om voor subsidie in aanmerking te komen.

15 oktober
De Flex-e-regeling is vanaf 1 april tot en met 15 oktober 2025 aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor flexibiliteitsscans die inzicht geven in de mogelijkheden voor flexibel elektriciteitsgebruik is 13,55 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarnaast is er 10 miljoen euro voorhanden voor haalbaarheidsstudies om te kijken welke maatregelen voor flexibel elektriciteitsgebruik technisch haalbaar zijn. Tot slot is er voor flexibiliteitsmaatregelen 6,75 miljoen euro subsidie beschikbaar. Onder deze maatregelen vallen niet alleen energieopslagsystemen, maar ook meet- en regeltechnieken die processen aansturen op zo’n manier dat ze op bepaalde momenten meer of minder stroom gebruiken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten