logo
© Jerome Cid | Dreamstime.com
© Jerome Cid | Dreamstime.com
17 april 2025

Limburg blijft zonneparken steunen, kritiek op kabinetsbeleid

Ondanks dalende opbrengsten voor consumenten met zonnepanelen, gaat het provinciebestuur van Limburg door met het stimuleren van grote zonneparken. Dit blijkt uit antwoorden op vragen van BBB-Statenlid John Huizing.

Huizing had in de Provinciale Staten voorgesteld om de vergunningverlening voor nieuwe zonneparken tijdelijk stop te zetten, omdat hij ervan overtuigd is dat de overproductie van zonne-energie – en daarmee de dalende opbrengsten van zonnepanelen voor consumenten – te wijten is aan de opmars van grote zonneparken.

Het provinciebestuur ziet echter geen reden om het huidige beleid voor grootschalige zonne-energieprojecten aan te passen.

Prijsdruk zonnestroom
Huizing, fractielid van de BoerBurgerBeweging (BBB), wees in zijn vragen op een artikel in De Limburger waarin wordt gemeld dat huishoudens met zonnepanelen vanaf 2027 voor stroom die ze terugleveren aan het net slechts een marginale vergoeding krijgen. Hij suggereerde dat dit het gevolg is van een overaanbod aan elektriciteit op zonnige momenten.

Het provinciebestuur erkent dat er op zonnige dagen, vooral in weekenden en feestdagen, momenten van overaanbod kunnen zijn. Toch wijt het college dit niet primair aan te veel zonnepanelen, maar aan ‘achterblijvende investeringen in het energiesysteem’ waardoor er ‘te weinig op- en omslagcapaciteit beschikbaar is’.

Toenemende elektriciteitsvraag
Waar BBB spreekt van een ‘stagnerende vraag naar elektriciteit’, verwacht de provincie juist een ‘forse toename van de elektriciteitsvraag’. Het college wijst op de netcongestie en de wachtrij van partijen die dringend aangesloten willen worden ‘om te voorzien in de toenemende elektrificatie van de bedrijfsvoering of nieuwbouw’.

Volgens het provinciebestuur zullen nieuwe contractvormen van netbeheerder TenneT ruimte bieden voor elektrolysers en megabatterijen, wat zal helpen bij het accommoderen van het aanbod van zonnestroom en een ‘dempend effect zal hebben op de negatieve elektriciteitsprijzen’.

Groot versus klein
Een belangrijke vraag van BBB was of het eerlijk is naar particuliere zonnepaneelbezitters om de aanleg van nieuwe zonneweides te blijven faciliteren. Het provinciebestuur ziet echter geen directe relatie tussen grootschalige zonneweides en negatieve prijsvorming voor particulieren die kleine zonnepaneelinstallaties hebben.

‘De huidige ontwikkeling op de elektriciteitsmarkt en de voorwaarden die aan exploitanten worden gesteld bij het verkrijgen van SDE+-subsidie drijven de exploitanten richting opslag,’ stelt het college. Grotere exploitanten hebben mogelijkheden om in te spelen op de huidige situatie, bijvoorbeeld door een oost-westopstelling van zonnepanelen en het plaatsen van batterijen om aanbodpieken op te slaan.

Geen moratorium
Op de expliciete vraag of een moratorium op nieuwe zonneweides voor de hand ligt, is het antwoord resoluut: ‘Nee.’ Het college acht dit ‘contraproductief’ aan hetgeen is vastgelegd in het coalitieakkoord en het beleidskader ‘Nieuwe energie en een schoon leefmilieu’.

De provincie heeft wel recent de Omgevingsverordening aangepast, waardoor naar verwachting ‘de aanwas van projecten beperkter zal zijn dan onder de oude regels’. Ook zullen nieuwe projecten ‘in de regel minder capaciteit vragen van het net’.

Salderingsregeling
Opvallend is dat de provincie wel kritiek uit op het rijksbeleid: ‘Van stabiel overheidsbeleid is naar ons oordeel niet langer sprake nu de salderingsregeling wordt afgeschaft en daarvoor geen goed alternatief in de plaats wordt geboden om zon-pv voor huishoudens aantrekkelijk te houden. Hier zit naar ons oordeel de pijn, en niet bij het toelaten van zonneparken.’

Het provinciebestuur blijft zich ‘hardmaken voor de opwek van zonne-energie, zowel groot- als kleinschalig’, zo besluit het college in zijn antwoorden. De provincie ziet zonnestroom als een blijvend onderdeel van ‘de energiemix van de toekomst’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten