logo
© Svleusden | Dreamstime.com
© Svleusden | Dreamstime.com
19 april 2025

Voorjaarsnota 2025 voor de energiesector: alle feiten en cijfers op een rij

Het kabinet heeft de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. Welke plannen en maatregelen hebben invloed op de energieopslag- en (zonne-)energiesector? De redactie zet alle feiten en cijfers op een rij.

De Voorjaarsnota is een belangrijke financiële tussenrapportage die het kabinet elk voorjaar publiceert. Het document bevat een update van de lopende begroting en vooruitzichten voor komende jaren. Het kabinet beschrijft hierin mee- en tegenvallers in de overheidsfinanciën, nieuwe plannen en waar nodig bezuinigingen of extra uitgaven.

Voor 1 mei extra klimaatmaatregelen
In de Voorjaarsnota en de onderliggende beslisnota meldt het kabinet een extra pakket met energie- en klimaatmaatregelen vast te hebben gesteld zodat Nederland de klimaatdoelen weer binnen bereik krijgt. Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei presenteert de maatregelen nog voor 1 mei.

Eén ding is alvast zeker: minister Heinen van Financiën stelt geen extra geld beschikbaar voor subsidiërende maatregelen.

SDE++ toch open in 2026?
Uit de onderliggende beslisnota van de Voorjaarsnota blijkt dat het kabinet verwacht dat het door een kasschuif waarschijnlijk mogelijk is om de subsidieregeling SDE++ in 2026 tóch open te stellen.

Bij een kasschuif geeft de overheid geld eerder of later uit dan gepland, zonder het totale budget te veranderen. Als geld eerder nodig is, moet ergens anders geld later worden uitgegeven om het in balans te houden. Het doel waarvoor het geld bestemd is, blijft hetzelfde - alleen het moment van uitgeven verandert.

Energiebelasting omlaag
Een van de belangrijkste maatregelen uit de Voorjaarsnota die nog voor de publicatie daarvan al ‘uitlekte’ is een verlaging van de energiebelasting voor consumenten. Om de energierekening van huishoudens zowel in 2026, 2027 als 2028 te verlagen, wordt jaarlijks 200 miljoen euro vrijgemaakt.

Dit geldt wordt gebruikt om de belastingvermindering op de energierekening te verhogen. Dat is een vast jaarlijks bedrag dat de Nederlandse overheid in mindering brengt op de energiebelasting. In 2026 bedraagt de belastingvermindering voor consumenten hierdoor 529,10 euro.

Geld uit klimaatfonds
In de Voorjaarsnota is te lezen dat een deel van de extra uitgaven die het kabinet doet, wordt bekostigd uit het Klimaatfonds. Dit overheidsfonds – met oorspronkelijk een budget van 35 miljard euro voor klimaatinvesteringen tot 2030 – richt zich op projecten die de CO2-uitstoot verminderen in onder meer de industrie, mobiliteit en landbouw.

‘Ter dekking van de integrale problematiek wordt een ombuiging van cumulatief 600 miljoen euro gedaan op het Klimaatfonds’, aldus de Voorjaarsnota.

Belangrijkste maatregelen Voorjaarsnota 2025

Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2025 veel aandacht voor ‘stabiliteit en veiligheid’. De energiebelasting wordt verlaagd met 200 miljoen euro per jaar tussen 2026-2028 om huishoudens tegemoet te komen. Defensie krijgt 1,2 miljard extra en de btw-verhoging op sport, cultuur en media wordt geschrapt. Besparingen vinden plaats in sociale zekerheid, geneesmiddelen en jeugdzorg. Het begrotingstekort blijft onder de 3-procent-grens met een tekort van -2,6 procent in 2025 en -3 procent in 2026.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten