logo
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
24 april 2025

Vlaams klimaatplan nog altijd niet klaar door politieke impasse

De vertraging bij het opstellen van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) kan Vlaanderen tot 2 miljard euro aan CO2-rechten kosten, maar minister Depraetere meldt dat er inmiddels vorderingen gemaakt worden.

Tijdens een vergadering van de Commissie voor Wonen, Toerisme, Energie en Klimaat in het Vlaams Parlement, werd minister van Energie Melissa Depraetere ondervraagd over de voortgang van het plan dat al ruim een jaar geleden klaar had moeten zijn.

Europese dreiging
België behoort tot de laatste 4 à 5 landen in Europa die nog geen Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) hebben ingediend bij de Europese Commissie. Na 2 waarschuwingen dreigt de Europese Commissie nu met juridische stappen. Het ontbreken van een Vlaams klimaatplan vormt hierin een cruciale barrière, omdat dit een belangrijk onderdeel is van het nationale plan.

Miljardenkosten dreigen
Aimen Horch (Groen) wees tijdens de commissievergadering op een recent advies van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad). Dit advies toont aan dat het verschil tussen de huidige Vlaamse doelstelling van 40 procent CO2-reductie en de werkelijke Europese doelstelling van 47 procent kan leiden tot ongeveer 2 miljard euro aan kosten voor het aankopen van CO2-rechten.

‘De opportuniteitskost van een klimaatplan dat de doelstelling van Europa niet haalt, is 2 miljard euro’, aldus Horch.

Langdurige besprekingen
Minister Depraetere verklaarde dat de politieke besprekingen over nieuwe maatregelen voor het VEKP sinds half februari volop gaande zijn. ‘Dat duurt inderdaad even. Het is een grondig en uitgebreid werk. Het VEKP zal geen klein document worden, maar een lijvig werk’, aldus de minister. Ze kon echter geen details delen over specifieke maatregelen omdat deze nog worden besproken binnen de Vlaamse regering. ‘De regering is zich ervan bewust dat we zo snel mogelijk tot een finaal plan moeten komen. Ik kan nog niet vooruitlopen op de maatregelen die daarin zullen worden genomen om de kloof tot de vooropgestelde doelstelling te overbruggen.’

Middenveld betrokken
Bij de actualisering van het klimaatplan worden verschillende stakeholders betrokken. De minister heeft advies gevraagd aan de Minaraad, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Vlaamse Jeugdraad. ‘We hebben dat doorgenomen en ontvangen en we nemen het mee als input voor de verdere werkzaamheden’, aldus Depraetere.

Afstemming nodig
De minister gaf aan dat er regelmatig contact is met de Europese Commissie over de voortgang van het VEKP. Ook benadrukte ze dat na de Vlaamse oefening nog een compilatie-oefening nodig is met de andere bestuursniveaus om tot een Belgisch NEKP te komen. Wallonië houdt volgens haar vast aan bestaande plannen, terwijl de federale overheid ook werkt aan een update die ‘gelijktijdig kan sporen’ met het Vlaamse VEKP.

Vanuit de oppositie klinkt kritiek op het uitblijven van concrete maatregelen na een lang proces. ‘Het is misschien tijd om, als er moeilijke knopen moeten worden doorgehakt, het democratische proces in het parlement zijn werk te laten doen’, besloot Horch zijn betoog tijdens de commissievergadering.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten