logo
© Fluvius
© Fluvius
25 april 2025

VREG waarschuwt: met juiste contract leveren zonnepanelen meer op

De marktwaarde van teruggeleverde stroom van zonnepanelen is in 2024 verder gedaald en dat maakt de keuze voor het juiste energiecontract een stuk belangrijker. Dat stelt de Vlaamse energieregulator VREG.

In het nieuwe prijzenrapport van de Vlaamse Nutsregulator, tot voor kort VREG geheten, staat dat Vlaamse zonnepaneelbezitters met een vast energiecontract afgelopen jaar gemiddeld de hoogste terugleververgoeding kregen voor de zonne-energie die ze niet direct zelf verbruikten: 144,61 euro.

Hoger
Vlamingen met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract kregen vorig jaar op hun beurt een gemiddelde terugleververgoeding van 79,55 euro.

‘Dit is, ondanks het gestegen aantal negatieve uurprijzen, wat hoger dan bij de niet-dynamische terugleveringscontracten’, aldus de onderzoekers. Bij variabele contracten was de gemiddelde terugleververgoeding namelijk 144,61 euro.

60 procent
Eind 2024 telde Vlaanderen volgens de VREG 1.009.130 zonnepaneelinstallaties. 60 procent van de prosumenten – consumenten met zonnepanelen – had een digitale elektriciteitsmeter, eind 2023 was dat nog 49 procent.

Prosumenten met een digitale meter verkopen de geproduceerde zonnestroom die ze niet zelf verbruiken – en dus op het stroomnet injecteren – aan een energieleverancier en hebben daarvoor een terugleveringscontract afgesloten. Voor zowel de afname als de teruglevering moet namelijk een contract worden afgesloten met een elektriciteitsleverancier: een voor de elektriciteit die de leverancier verkoopt en een voor de elektriciteit die de leverancier afneemt. Dat tweede wordt het terugleveringscontract genoemd.

4,22 eurocent per kilowattuur
In zijn prijzenrapport constateert de VREG dat de waarde van zonne-energie de afgelopen 3 jaar jaarlijks is gedaald. Dat geldt vooral voor de zomermaanden, wanneer de zonne-energieproductie op zijn hoogst is. Dit leidde op nationaal niveau voor België ook tot een recordaantal uren met negatieve stroomprijzen.

De waarde van elektriciteit uit zonne-energie is hierdoor met name in de zomermaanden sterk gedaald. De ‘marktprijs van zonne-energie’ bedroeg in 2024 gemiddeld 4,22 eurocent per kilowattuur.

Eigen verbruik
Terwijl de waarde van teruggeleverde zonnestroom daalt, blijft zelf verbruikte zonnestroom wel waardevol. Prosumenten – huishoudens met zonnepanelen – bespaarden in 2024 gemiddeld 371,80 euro op hun elektriciteitsfactuur door eigen opgewekte stroom direct te verbruiken. De gemiddelde terugleververgoeding bedroeg 75,13 euro, wat het totale voordeel op 446,93 euro brengt.

541,41 euro verschil
Opvallend zijn de grote verschillen in contracten. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste contractversie voor een gemiddelde prosument was vorig jaar 541,41 euro exclusief btw. Bij sommige contracten was de terugleververgoeding zelfs negatief, wat betekent dat prosumenten moesten betalen voor hun teruggeleverde stroom.

Dat was in de maand december voor 548 gezinnen het geval. Berekend voor het gemiddelde profiel dat de VREG hanteert, moesten deze prosumenten vorig jaar 90,36 euro betalen voor de aan het stroomnet teruggeleverde zonne-energie.

91,7 procent
De meeste prosumenten – 91,7 procent – hadden een variabel terugleveringscontract en ontvingen vorig jaar voor hun zonnestroom een gemiddelde terugleververgoeding van 70,09 euro. Slechts 6,7 procent had een vast contract, dat gemiddeld 144,61 euro opleverde. De overige 1,6 procent van de terugleveringscontracten was dynamisch.

Meer of minder
Niet alle contracten zijn even voordelig. In totaal hadden 71.414 huishoudelijke prosumenten – oftewel 16,8 procent – in december 2024 een terugleveringscontract dat behoorde tot de 20 procent minst voordelige contracten. Zij kregen in 2024 gemiddeld 22,00 euro minder geld voor hun teruggeleverde zonne-energie dan de gemiddelde Vlaming met eenzelfde profiel.

Tegelijkertijd hadden 19.612 huishoudelijke prosumenten – oftewel 4,6 procent – in december 2024 dan weer een terugleveringscontract dat behoorde tot de 20 procent voordeligste contracten. Zij kregen in 2024 gemiddeld 103,50 euro meer geld voor hun teruggeleverde zonne-energie dan de gemiddelde Vlaming met eenzelfde profiel.

Nieuw prijzendashboard
De VREG heeft samen met het prijzenrapport een nieuw prijzendashboard gelanceerd, waarmee geïnteresseerden kort op de bal kunnen volgen hoeveel Vlamingen de afgelopen maanden gemiddeld betalen voor hun energie.

‘Door te informeren via verschillende kanalen proberen we als Vlaamse Nutsregulator meer transparantie te brengen rond energieprijzen in Vlaanderen en willen we elke Vlaming aanmoedigen en ondersteunen om bewuste keuzes te maken op de energiemarkt’, besluit Pieterjan Renier, algemeen directeur van de VREG.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten