logo
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
26 april 2025

Honderden miljoenen subsidie voor zonnepanelen op sociale huurwoningen – nodig of niet?

Zijn zonnepanelen nog wel voordelig voor sociale huurders nu salderen wordt afgeschaft? Moet de overheid honderden miljoenen euro’s investeren? De redactie bespreekt dit dilemma met Maarten Corpeleijn (Zonnig Huren)

Nederland schaft de salderingsregeling voor zonnepanelen niet zonder slag of stoot af. Reeds bij het wetsvoorstel van voormalig klimaatminister Jetten, dat door de Eerste Kamer werd afgewezen, was daarbij onder andere aandacht voor de mogelijke gevolgen voor sociale huurders. De minister stelde – na politieke druk van diverse partijen – 100 miljoen euro beschikbaar voor de huursector zodat die kon blijven investeren in zonnepanelen. Die discussie wordt nu opnieuw gevoerd.

Compensatie
Begin februari kwam woningcorporatiekoepel Aedes met een position paper in het kader van een rondetafelgesprek Klimaatakkoord gebouwde omgeving. Daarin werd gevraagd om 585 miljoen euro compensatie voor de woningcorporaties ‘zodat zonnepanelen voor huurders straks niet meer kosten dan dat ze opleveren’. Dit pleit werd gehoord door GroenLinks-PvdA, dat in een recent grootschalig isolatieplan stelt dat er 500 miljoen euro moet komen voor zonnepanelen op sociale huurwoningen.

Spookverhalen
Maarten Corpeleijn is zelfstandig adviseur bij Huur & Energie Consult, onder meer bekend van Zonnig Huren. Dat hielp reeds 50 woningcorporaties bij het voorzien van honderdduizenden woningen van zonnepanelen. Hoe kijkt hij naar de wensen van Aedes en GroenLinks-PvdA? Corpeleijn wijst op de vele spookverhalen die rondgaan over de toekomstige waarde van zonnepanelen voor huurders.

Uitzonderingspositie
‘Je kunt het wel aan de Woonbond en de media overlaten om huurders met zonnepanelen onterecht bang te maken’, aldus Corpeleijn. ‘Zo kwam het AD recentelijk, medio maart, met een artikel dat één energiemaatschappij vanaf 2027 én een lage terugleververgoeding gaat hanteren, én terugleveringskosten blijft hanteren. Dit zou leiden tot een forse verlaging van de inkomsten. De Woonbond en soms ook Aedes doen in hun communicatie precies dezelfde aanname. Hiermee proberen ze een uitzonderingspositie voor huurders te bewerkstelligen. Als je dan ook nog gaat rekenen met zonnepanelen met een heel laag vermogen en een te hoge terugleverfactor, dan gaat het hard.’

Prematuur
Corpeleijn vindt de lobby voor honderden miljoenen euro’s wat prematuur. Daarbij wijst hij op een motie van de VVD, gezamenlijk ingediend met de NSC, ChristenUnie, SGP, CDA en PVV, die reeds in juni 2024 door de Tweede Kamer werd aangenomen. De kern: zodra de salderingsregeling wordt stopgezet mogen energiebedrijven geen terugleverheffingen aan consumenten met zonnepanelen meer in rekening brengen.

Veel gedoe
‘Er is altijd gezegd dat zonnepanelen betaalbaar moesten blijven, zelfs door de VVD en BBB’, aldus Corpeleijn. Na de publicatie van dat verhaal in het AD reageerde de Tweede Kamer bovendien meteen, vroeg minister Hermans om een redelijke vergoeding voor stroom uit zonnepanelen. Ondertussen leidt dit echter allemaal wel tot veel gedoe.

Woningcorporaties hebben nu al last van boze huurders met zonnepanelen die bang zijn dat hen iets afgepakt gaat worden. Die woningcorporaties kunnen volgens Corpeleijn niet zoveel anders dan zeggen: ‘U heeft getekend, waarvoor u getekend heeft, en wij hebben ook een afschrijving van een systeem. Vooralsnog heeft u gewoon voordeel, we wachten met u even af wat er nu werkelijk gaat gebeuren.’

Geen paniek
Er is nog geen reden voor paniek, stelt Corpeleijn. ‘Of de regering doet wat ze heeft gezegd: saldering én de terugleverheffingen eraf. Dan houden de meeste huurders nog voordeel, hoewel minder. Alleen bij renovaties in het kader van energieprestatievergoeding (EPV) is dit niet zo, maar hier zijn in het verleden naar ik begreep politieke toezeggingen gedaan. Of de regering komt terug op haar eigen motie, bijvoorbeeld omdat die niet kan voorkomen dat er terugleverheffingen blijven. Dan lijkt het me heel redelijk dat ze over de brug komen.’

Minder nieuwe plannen
Corpeleijn adviseert niet alleen iets meer kalmte aan huurders van sociale huurwoningen, maar ook woningcorporaties iets rustiger te blijven dan hun branchevereniging. ‘Wacht de toekomst rustig af en ga pas met huurders over eventuele compensatie praten als de regeringsplannen duidelijk zijn.’ Tegelijkertijd constateert hij dat alle huidige commotie er wel voor zorgt dat nieuwe installaties veel minder in trek zijn. ‘Veel corporaties leggen hun nieuwe plannen stil of zwakken ze af, totdat er witte rook is uit Den Haag. Dat is jammer voor de installatiesector die in een flinke dip zit. Maar het is heel logisch: je kunt nu geen duidelijk verhaal aan de huurder vertellen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten