logo
© TenneT
© TenneT
25 april 2025

Kabinet pakt regie bij 25 verzwaringsprojecten stroomnet, honderden miljoenen voor gemeenten

Het kabinet pakt de regie bij ongeveer 25 urgente uitbreidingsprojecten van het hoogspanningsnet. Voor gemeenten komt er 197 miljoen euro beschikbaar om lokaal draagvlak te creëren en vertraging te voorkomen.

Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft namens het kabinet een pakket maatregelen gepresenteerd om de procedures voor uitbreiding van het hoogspanningsnet drastisch te versnellen. Hermans werkt samen met netbeheerder TenneT om doorlooptijden te verkorten, zodat Nederland sneller kan overstappen op wind- en zonne-energie, minder afhankelijk wordt van buitenlandse energie en de industrie kan verduurzamen.

‘Kan en moet korter’
‘Het uitbreiden van het stroomnet is hard nodig’, benadrukt Hermans. ‘De procedures en voorbereidingen duren veel te lang. Dat kan en moet korter.’ De minister kondigt een gerichte aanpak aan waarbij de ongeveer 25 urgente hoogspanningsprojecten prioriteit krijgen. Het kabinet heeft hierdoor samen met TenneT een analyse gedaan naar de doorlooptijden van zo’n 100 hoogspanningsprojecten die cruciaal zijn voor het aanpakken van de netcongestie, ook op de lagere spanningsniveaus. 

Met de nieuwe aanpak wordt bij de meest dringende uitbreidingsprojecten van het hoogspanningsnet sneller besloten welke overheid verantwoordelijk wordt voor de vergunningverlening. De verantwoordelijkheid voor deze complexe projecten wordt vaker bij provincie of Rijksoverheid gelegd in plaats van bij gemeenten, die vaak kampen met beperkte expertise en capaciteit.

197 miljoen euro
Een belangrijk onderdeel van het plan is het aanpassen van wet- en regelgeving om knelpunten weg te nemen. Dit omvat snellere beroepsprocedures, het schrappen van vergunningsplichten voor kleine uitbreidingen van energiestations en het verminderen van herhaald onderzoek. De ‘vliegende brigade’, die medeoverheden ondersteunt bij complexe vergunningen, wordt uitgebreid met een budget van 22,5 miljoen euro. Deze maatregelen moeten de problemen met het volle stroomnet aanzienlijk verminderen.

Voor het creëren van lokaal draagvlak en het voorkomen van vertragingen stelt het kabinet 197 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen deze middelen gebruiken om te investeren in de kwaliteit van de leefomgeving in gebieden waar veel nationale hoogspanningsinfrastructuur samenkomt.

Werkwijze TenneT herzien
Landelijk netbeheerder TenneT gaat bovendien zijn werkwijze grondig herzien om efficiënter te werken. Door verschillende stappen en onderzoeken gelijktijdig uit te voeren en meer gebruik te maken van standaardisatie, verwacht de netbeheerder de doorlooptijden met meer dan een jaar te kunnen verkorten.

Na de eerste focus op de 25 meest urgente projecten, zal de nieuwe aanpak stapsgewijs worden uitgebreid naar andere delen van het stroomnet.

De maatregelen van de  ‘Aanpak voor kortere procedures

Minister Hermans heeft de ‘Aanpak voor kortere procedures’ gepresenteerd. Daarmee zet het kabinet in op snelheid door te werken met tranches. ‘Zodra een maatregel ontwikkeld is, wordt deze opgenomen in een eerstvolgend wet- en regelgevingstraject’, duidt de minister. ‘Dit is sneller dan één grote, separate verzamelwet.’

Bij de eerste tranche gaat het om de volgende 3 maatregelen: 

  1. Gedoogplicht van rechtswege in de ontwerpfase: de wet die deze wijziging bevat wordt voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.
  2. Versnelde beroepsprocedure voor bepaalde elektriciteitsprojecten: zodra de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Versterking regie volkshuisvesting’ heeft aangenomen, zal het kabinet het ‘ontwerpbesluit procedurele versnellingen elektriciteitsprojecten’ aan de Eerste en Tweede Kamer voorleggen.
  3. Aanpassing van de procedure voor grote energieprojecten: er worden aanpassingen voorbereid in de verkenningsfase van projecten en het voorbereidingsbesluit om vertraging te voorkomen.

Met de tweede tranche wordt een versnelling beoogd van enkele maanden tot 1,5 jaar, afhankelijk van of de maatregel van toepassing is op de specifieke situatie. In deze tweede tranche worden nieuwe maatregelen uitgewerkt rondom: 

  1. Vergunningsvrije ruimte bij kleine uitbreidingen: na analyse van de ruimtelijke impact kunnen kleine uitbreidingen van stroomstations zonder vergunning worden uitgevoerd. Dit geldt voor uitbreidingen binnen of net buiten bestaande terreinen waar vergunningsprocedures nu vertraging veroorzaken.
  2. Vergunningsvrije tijdelijke infrastructuur: tijdelijke stroominstallaties die nodig zijn tijdens uitbreidingsprojecten kunnen zonder vergunning worden geplaatst. Dit voorkomt vertraging bij de start van de werkelijke uitbreiding.
  3. Minder onderzoekslasten: overbodige herhalingen van onderzoeken worden geschrapt, zoals bij milieueffectrapportages voor ondergrondse kabels.
  4. Betere bescherming in omgevingsplannen: het extra-hoogspanningsnet  heeft wettelijke bescherming in omgevingsplannen, maar het 110-150-kilovolt-netwerk niet. Deze maatregel zorgt ervoor dat andere ontwikkelingen de uitbreiding van dit netwerk niet meer kunnen blokkeren.

Naast de 2 genoemde tranches verkent het kabinet aanvullende maatregelen om op te nemen in de aanpak voor kortere procedures. De minister hierover: ‘Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de gedoogplichtprocedure; hiernaar loopt momenteel een verkenning hoe deze zo optimaal mogelijk kan worden ingezet. Verder wordt ook de mogelijkheid onderzocht van een uniforme prijsmethodiek voor het bepalen van de waarde van grond ten behoeve van elektriciteitsinfrastructuur.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten