De branchevereniging waarschuwt dat zonder deze maatregel miljoenen zonnepaneeleigenaren hun gevoel van eigenaarschap in de energietransitie kunnen verliezen. De Tweede Kamer stemt op dinsdag 13 mei over een motie van D66 die vraagt om het invoeren van een flexbonus.
Draagvlak bewaren
De betrokkenheid van burgers bij de energietransitie staat volgens Holland Solar op het spel. Door zonnepanelen op hun dak te plaatsen, hebben miljoenen Nederlanders op een tastbare manier bijgedragen aan verduurzaming. Deze directe rol zorgde tegelijkertijd voor maatschappelijk en politiek draagvlak doordat de energietransitie zichtbaar en persoonlijk werd.
‘Het einde van de salderingsregeling zat er al lange tijd aan te komen’, zegt Wijnand van Hooff, directeur van Holland Solar. ‘Het is nu zaak om de volgende stap te zetten, namelijk zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken. De flexbonus is daarbij essentieel. Dit is het moment voor de politiek om te laten zien dat ze de rol van individuele burgers in de energietransitie serieus neemt.’
Slimmer gebruik
Hoewel de salderingsregeling jarenlang stimuleerde om in zonnepanelen te investeren, is het volgens Holland Solar tijd voor een nieuwe aanpak. Met ruim 3 miljoen huishoudens met zonnepanelen zet structureel salderen het elektriciteitsnet onnodig onder druk en ontbreekt de prikkel om opgewekte stroom direct te gebruiken.
‘Huishoudens moeten worden geholpen om hun stroom op het juiste moment te gebruiken – bijvoorbeeld via een thuisbatterij, slimme laadpaal of warmtepomp. Met de flexbonus kunnen we dat gericht stimuleren’, aldus Van Hooff.
ISDE-regeling
Holland Solar pleit ervoor om de flexbonus onder te brengen in de bestaande Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), zodat niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders en mensen met een kleinere beurs toegang krijgen tot flexibiliteitsoplossingen. Gemeenten en woningcorporaties kunnen hierin ook een rol spelen via collectieve aanvragen.
De branchevereniging ziet dat het kabinet stevige stappen zet op het gebied van windenergie, maar mist vergelijkbare aandacht voor zonne-energie. ‘Zon is er op ieder dak, in elke straat. Het is dé manier waarop burgers zelf bijdragen aan de energietransitie’, stelt Van Hooff. ‘Als we daar geen goed beleid voor maken, laten we een enorme kans liggen. De onzekerheid over terugverdientijden en teruglevertarieven ondermijnt het vertrouwen bij burgers. Juist daarom moeten we nu duidelijke keuzes maken. Met een flexbonus kunnen we helderheid bieden én huishoudens gericht stimuleren om hun zonnestroom slim te gebruiken.’
Update 13 mei 2025: de motie van Ilona Rooderkerk (D66) over het invoeren van een flexbonus is door de Tweede Kamer verworpen met 65 stemmen voor en 85 stemmen tegen.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.