De super-daluren kennen zeer lage tarieven en daarmee richt het energiebedrijf zich op consumenten die een groot deel van hun verbruik kunnen verschuiven naar rustige momenten op het elektriciteitsnet.
3 tijdzones
Empower Flextime werkt met 3 vaste tijdzones, een primeur in de Belgische energiemarkt. Het contract is specifiek ontwikkeld voor klanten met een digitale meter die hun energieverbruik flexibel kunnen inplannen.
De nieuwe formule is volgens de energieleverancier vooral interessant voor bezitters van elektrische voertuigen of thuisbatterijen. Zij kunnen hun laadmomenten plannen tijdens de goedkope super-daluren, wanneer er doorgaans een lager verbruik is op het stroomnet.
App
‘Met Empower Flextime krijg je de voordelen van een dynamisch contract zonder de risico’s,’ legt ENGIE uit. Klanten hoeven niet dagelijks de veranderende uurprijzen te volgen, zoals bij dynamische energiecontracten gebruikelijk is, en lopen geen risico op zeer hoge tarieven bij specifieke marktomstandigheden.
De Smart App van ENGIE geeft de verschillende tijdzones duidelijk aan en helpt klanten hun verbruiksverdeling te optimaliseren. Bovendien verdienen klanten een extra beloning voor hun flexibiliteit als ze hun wagen slim opladen via de app.
Happy Hours
Naast Empower Flextime test ENGIE ook het concept ‘Happy Hours’, waarbij elektriciteit op bepaalde momenten volledig gratis is voor gebruikers. Klanten worden telkens de dag vooraf op de hoogte gebracht van een gratis tijdzone, zodat ze hun verbruik hierop kunnen afstemmen.
Deze dienst wordt momenteel getest door een selecte groep klanten en zal in het voorjaar van 2026 beschikbaar zijn voor het grote publiek. Met deze innovaties speelt ENGIE in op de toenemende vraag naar flexibilisering van het elektriciteitsnet.
Enkel in Vlaanderen
ENGIE heeft de ambitie om tegen 2030 tot 1 gigawatt aan flexibiliteit vrij te maken bij zijn klanten. De lancering van Empower Flextime is volgens de energieleverancier een eerste stap om klanten vertrouwd te maken met marktflexibiliteit en hen te stimuleren om gebruik te maken van lage elektriciteitsprijzen.
Doordat de digitale meter, met verbruiksmetingen om het kwartier, nog niet beschikbaar is in Brussel en Wallonië, wordt de nieuwe formule voorlopig enkel in Vlaanderen aangeboden.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.