De aanpak van netcongestie staat daarbij bovenaan als prioriteit voor alle sectoren.
Continuïteit noodzakelijk
In een gezamenlijke brief aan de Kamer benadrukken de voorzitters het belang van voorspelbaar en stabiel beleid voor de klimaat- en energietransitie. De praktische uitvoering van alle afspraken uit het Klimaatakkoord gebeurt in de zogenoemde Uitvoeringsoverleggen, de opvolgers van de tafels waaraan het Klimaatakkoord tot stand kwam.
De voorzitters verwelkomen het recente besluit om de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wet collectieve warmte door te zetten, maar wijzen erop dat er meer onderwerpen zijn die doorgang moeten vinden.
‘De klimaat- en energietransitie in alle sectoren is gebaat bij continuïteit en voorspelbaarheid van beleid’, schrijven de voorzitters in hun brief. Voor elk van de vaste Kamercommissies hebben zij een lijst opgesteld met dossiers die niet controversieel verklaard zouden moeten worden.
Netcongestie centraal
De voorzitters leggen bijzondere nadruk op de aanpak van netcongestie, een probleem dat alle sectoren raakt. Verzwaring en slimmer gebruik van het elektriciteitsnet noemen zij ‘een cruciale randvoorwaarde voor verduurzaming in alle sectoren’.
De brief roept de Kamer op om goede afspraken te maken met het demissionaire kabinet om hier met grote vaart werk van te blijven maken. Flexibiliteit en goede ontplooiing van de decentrale kanten van het energiesysteem worden daarbij als richtingen voor de toekomst aangewezen.
Bredere agenda
Naast netcongestie vragen de klimaattafelvoorzitters ook aandacht voor beleid rond stikstofreductie. Stilstand hierin versterkt volgens hen de onzekerheid die nu al veel duurzame energieprojecten hindert, waaronder projecten rond netinfrastructuur, duurzame opwek en verduurzaming van de industrie.
Ook de ontwerp-Nota Ruimte, die ruimtelijke kaders biedt voor het toekomstige duurzame energiesysteem, verdient volgens de voorzitters doorgang.
De voorzitters moedigen de Kamerleden aan te zorgen dat de ontwerpbegroting 2026 voldoende middelen bevat voor klimaatmaatregelen, zoals de openstelling van de SDE++ in 2026, voortzetting van de ISDE-regeling en het Warmtefonds en financiering van uitbreiding van het elektriciteitsnet.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.