logo
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
21 juni 2025

Tweede Kamer houdt klimaatdossiers in beweging, behandeling Warmtewet gaat door

De vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei wil de behandeling van de Warmtewet doorzetten ondanks de demissionaire status van het kabinet. De commissie wil alle belangrijke klimaatdossiers blijven behandelen.

De vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei heeft deze week tijdens een procedurevergadering de groslijst vastgesteld van onderwerpen die volgens de commissie níet en wél controversieel verklaard moeten worden door de Tweede Kamer.

Kerndossiers
De commissie behandelde een reeks agendapunten die mogelijk controversieel verklaard zouden kunnen worden. Naast de Wet collectieve warmte – in de volksmond bekend als de Warmtewet – werden ook andere belangrijke energiedossiers niet controversieel verklaard, waaronder de Kamerbrief van minister Hermans over de openstelling van de subsidieregeling SDE++ en haar brief over het actieplan hybride warmtepompen. Dit betekent dat deze onderwerpen verder behandeld kunnen worden tijdens de demissionaire kabinetsperiode.

De Wet collectieve warmte moet gemeenten voldoende sturingsmogelijkheden en bevoegdheden bieden voor de realisatie van warmtenetten. Het wetsvoorstel is na meerdere vertragingen eindelijk in behandeling genomen door de Tweede Kamer.

Controversiële zaken
Niet alle klimaat- en energiedossiers kregen groen licht. Enkele onderwerpen werden wel controversieel verklaard, waaronder de reactie op een brief over biomassaverbranding, de kabinetsreactie op het ERK-rapport over de Groene Transitie en de appreciatie van wetenschappelijke publicaties over het verbieden van fossiele reclames.

Ook het definitieve ontwerp-Klimaatplan 2025-2035, de kabinetsreactie op het Jongerenakkoord over klimaatdoelen, de kabinetsreactie op het rapport 'NL klimaatneutraal in 2040' en de Routekaart Koolstofverwijdering werden controversieel verklaard.

Hoe verklaart de Tweede Kamer onderwerpen controversieel?

Na een kabinetsval blijft het demissionaire kabinet aan tot er een nieuw kabinet is. Het handelt alleen lopende zaken af en neemt geen belangrijke politieke beslissingen. De Tweede Kamer bepaalt welke onderwerpen wel of niet behandeld worden.

De procedure begint in de Kamercommissies, die onderwerpen aanwijzen die volgens hen niet behandeld kunnen worden. Deze lijsten omvatten wetgeving, brieven en nota’s van het kabinet. De verzamelde lijsten komen op de stemmingslijst en de volledige Kamer stemt hierover in de plenaire zaal. Na stemming wordt de lijst met controversieel verklaarde onderwerpen gepubliceerd.

Toch is ook die lijst niet definitief. Commissies en fracties kunnen namelijk nieuwe onderwerpen voordragen of verzoeken om eerder controversieel verklaarde onderwerpen toch te behandelen. Bij zo’n verzoek richt de commissie een brief aan de Tweede Kamervoorzitter waarover de Tweede Kamer stemt. Bij instemming kan het onderwerp alsnog behandeld worden.

De vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening sprak eerder deze week al de wens uit dat de Tweede Kamer doorgaat met het behandelen van enkele belangrijke woningwetten. Ook het onderzoek naar de effecten van de afschaffing van de salderingsregeling op huurders blijft op de agenda staan als het de commissie betreft.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten