logo
© Eneco
© Eneco
27 juni 2025

Eneco lanceert slimme sturing voor thuisbatterij en cashback voor balanceren stroomnet

Eneco claimt als eerste energieleverancier in Vlaanderen een slim sturingssysteem voor thuisbatterijen te introduceren waarbij consumenten een jaarlijkse beloning krijgen voor het balanceren van het stroomnet.

Het energiebedrijf stelt dat de bijna 150.000 thuisbatterijen in Vlaanderen momenteel onderbenut worden, terwijl ze bij efficiënt gebruik op het stroomnet ruimte kunnen vrijmaken die vergelijkbaar is met een kerncentrale van 1 gigawatt.

Onbenut potentieel
Dat thuisbatterijen in Vlaanderen niet optimaal worden ingezet, heeft volgens Eneco te maken met het lage aantal dynamische energiecontracten. Slechts 0,3 procent van de Vlamingen heeft een contract waarbij de energieprijs ieder uur varieert, terwijl juist deze contracten volgens de energieleverancier in combinatie met slimme aansturing van thuisbatterijen kunnen zorgen dat overtollige stroom wordt opgeslagen.

‘Met toenemende hoeveelheden hernieuwbare energie is er ook een stijgende nood aan flexibiliteit in ons systeem. Momenteel worden thuisbatterijen hier nog niet optimaal voor ingezet’, aldus Joannes Laveyne, energie-expert aan de Universiteit Gent.

Automatische sturing
Het aanbod van Eneco omvat een Sigenstor thuisbatterij van Sigenergy en de Eneco Sturingsbox. Deze slimme controller optimaliseert door een combinatie van realtime verbruiksdata, zonnepaneelproductie, weersinformatie en energiemarktprijzen de energie-efficiëntie en kostenbesparing.

Een gemiddeld gezin bespaart dankzij de slimme sturing en de cashback van Eneco jaarlijks ongeveer 600 euro extra. Daarbij gaat het energiebedrijf uit van een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kilowattuur.

Cashback
De slimme sturing werkt onafhankelijk van de energieleverancier, dus consumenten die bij Eneco de thuisbatterij kopen, zijn niet verplicht om een energiecontract af te sluiten. Wel missen niet-Eneco-klanten de jaarlijkse cashback. Die bedraagt jaarlijks tot 250 euro bij een variabel contract en tot 100 euro bij een vast of dynamisch contract. Dit bedrag is gegarandeerd gedurende de eerste 3 jaar, en vanaf het vierde jaar wordt de compensatie aangepast op basis van de werkelijke besparing.

Kosten sterk gedaald
Dankzij de cashback verdienen Vlamingen volgens Eneco hun thuisbatterij gemiddeld al na 7 jaar terug. ‘De kosten van thuisbatterijen zijn sterk gedaald, voor een slimme batterij liggen de prijzen tussen de 5.000 en 10.000 euro’, aldus Tom Defruyt, Innovation Manager bij Eneco. ‘Met een thuisbatterij op maat en met slimme sturing – niet enkel op zelfverbruik – zien we nu terugverdientijden van 6 tot 8 jaar.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten