logo
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
30 juni 2025

Energieprijsmonitor TNO voorspelt dalende stroomprijzen

TNO heeft de Energieprijsmonitor gelanceerd die kwartaalprognoses biedt voor de energieprijzen tot 2030. De monitor toont dalende trends voor gas en stroom, maar stijgende prijzen voor olie en CO2-emissierechten.

Eerdere inzichten over energiekosten kunnen volgens de kennisinstelling nu gerichter worden verdiept.

Strategisch inzicht
Met de Energieprijsmonitor wil TNO overheden, bedrijven en kennispartners helpen bij het nemen van strategische beslissingen. Duidelijk inzicht in energieprijsontwikkelingen is essentieel voor beleidskeuzes rond subsidies, infrastructuurinvesteringen en klimaatmaatregelen. Voor bedrijven helpt het bij strategische keuzes over verduurzamingsinvesteringen en productiecapaciteit.

'Het is cruciaal voor bedrijven om te begrijpen hoe energieprijzen zich kunnen ontwikkelen, omdat dit direct invloed heeft op hun concurrentiepositie,' aldus TNO. De gepresenteerde verwachtingen worden elk kwartaal bijgewerkt op basis van de nieuwste gegevens en analyses uit externe bronnen.

Dalende prijzen
Volgens de monitor zullen gasprijzen tussen 2025 en 2030 fors dalen van 46 naar 23 eurocent per kubieke meter. Deze daling wordt veroorzaakt door een grotere beschikbaarheid van LNG op de Europese markt. Wel blijft de Europese emissiehandelsprijs de gaskosten in Europa hoger houden vergeleken met de Verenigde Staten.

Voor elektriciteit wordt eveneens een dalende trend verwacht door de groei van hernieuwbare energiebronnen en verbeterde internationale netwerkverbindingen. De groei van windenergie en zonnepanelen zorgt voor lagere marginale kosten, waardoor elektriciteit goedkoper wordt als het aanbod groot is. In 2030 zal de prijs gemiddeld rond de 70 euro per megawattuur liggen.

Stijgende kosten
Niet alle energieprijzen zullen dalen. De olieprijs in Nederland zal naar verwachting stijgen van 70 euro per vat in 2025 naar ongeveer 80 euro per vat in 2030. Dit komt volgens TNO door een combinatie van geopolitieke spanningen, beperkte productiecapaciteit en toenemende kosten voor klimaatbeleid.

Ook voor CO2-emissierechten wordt een structurele prijsstijging verwacht van 70 euro per ton in 2025 naar 110 euro per ton in 2030. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt doordat jaarlijks steeds meer rechten uit de markt worden gehaald, met een vermindering van 4,3 procent per jaar vanaf 2024.

In de chemische industrie zullen de grondstofprijzen uiteenlopen. De prijs van nafta, een belangrijk aardolieproduct voor kunststofproductie, stijgt naar verwachting van 520 naar 570 euro per ton. Methanol wordt juist goedkoper door wereldwijde capaciteitsuitbreiding, lagere grondstofprijzen en afnemende vraag naar fossiele varianten.

De volgende updates van de Energieprijsmonitor staan gepland voor 1 oktober 2025 en 2 januari 2026.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten