Dit blijkt uit onderzoek van Tibber naar consumentenmotivatie bij het aanpassen van stroomverbruik.
Financiële prikkel
'Uit ons onderzoek blijkt dat het vooral de financiële voordelen zijn die mensen in beweging krijgen,' zegt Rens Schoorl, directeur van Tibber Nederland. 'Als het financieel iets oplevert, zijn consumenten veel sneller geneigd hun energieverbruik aan te passen. Dat is waardevolle informatie, zeker nu de overheid met “Zet ook de knop om” probeert om het stroomgebruik tijdens piekuren omlaag te krijgen.'
De recente overheidscampagne roept Nederlanders op om tussen 16 en 21 uur geen stroomslurpers zoals wasmachines, drogers en vaatwassers te gebruiken om het overvolle stroomnet te ontlasten. Het onderzoek van Tibber toont echter aan dat zonder financiële voordelen deze oproep weinig effect heeft.
Aantoonbaar gedragseffect
Dat financiële prikkels effectief zijn, blijkt uit harde data van het klantenbestand van Tibber. Klanten met een dynamisch energiecontract passen hun gedrag aantoonbaar aan op basis van de actuele stroomprijs. Tussen 7 en 9 uur verbruiken ze gemiddeld 8 procent minder stroom en tussen 17 en 20 uur zelfs 30 procent minder, precies op momenten dat stroom gemiddeld 20 procent duurder is.
Nog duidelijker wordt het effect bij negatieve stroomprijzen, wanneer consumenten geld kunnen verdienen met stroomverbruik. 'Tijdens uren met een negatieve stroomprijs verbruiken onze klanten gemiddeld 3 kilowattuur extra, wat neerkomt op bijna 50 procent meer stroom dan normaal,' aldus Schoorl.
Kennistekort belemmert adoptie
Hoewel dynamische energiecontracten al beschikbaar zijn, heeft momenteel slechts 6 procent van de Nederlandse huishoudens zo'n contract. Recent onderzoek van CE Delft en Motivaction voor het ministerie van Klimaat en Groene Groei toont een kennistekort onder consumenten: 57 procent heeft geen idee wat ze aan energie verbruiken en 36 procent weet niet wat het verschil is tussen een vast en variabel elektriciteitscontract.
'Dit gebrek aan basiskennis verklaart waarom de adoptie van dynamische contracten nog zo laag is,' aldus Schoorl. 'Door te investeren in educatie over deze bestaande oplossing, kunnen we veel meer mensen in beweging krijgen. Daar zou de aandacht op moeten liggen.'
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.