logo
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
30 juni 2025

Vlaams minister weigert verhoging nettarieven Fluvius

Vlaams minister Depraetere verzet zich tegen hogere nettarieven. Fluvius wil 1 miljard euro extra investeren in het middenspanningsnet, maar dit mag volgens haar niet doorgerekend worden in de elektriciteitsfactuur.

De Vlaams minister van Energie is namelijk faliekant tegen een verhoging van de nettarieven.

Investeringen nodig
Tijdens een vragenronde in het Vlaams Parlement bespraken verschillende volksvertegenwoordigers de groeiende problemen met netcongestie in Vlaanderen. Kris Verduyckt (Vooruit) verwees naar de recente aankondiging van Fluvius dat 7.500 kilometer aan middenspanningskabels tegen 2032 vernieuwd of versterkt moet worden, wat een extra investering van ongeveer 1 miljard euro vereist.

'We hebben wellicht die investeringen nodig. Anderzijds ben ik het met u eens dat de elektriciteitsfactuur doen stijgen ook geen piste is. Het is dus een uitdaging om die 2 in evenwicht te houden,' stelde Verduyckt.

De industriële elektrificatie gaat sneller dan verwacht. Op sommige plaatsen in Vlaanderen is er al sprake van netcongestie, waarbij bedrijven niet meer op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten.

Regeringsreactie
Minister Depraetere benadrukte in haar antwoord dat ze niet akkoord gaat met een verhoging van de nettarieven. 'We gaan elektriciteit net goedkoper moeten maken de komende jaren. Dat zal nodig zijn om de koopkracht van de mensen en de concurrentiekracht van onze bedrijven te beschermen', verklaarde ze.

Volgens de minister houden de huidige nettarieven, die door de Vlaamse Nutsregulator (VNR) zijn goedgekeurd voor de periode 2025-2028, al rekening met de geplande investeringen in het elektriciteitsnet. De aanpassingen in het investeringsplan van Fluvius zouden daarom geen gevolgen hebben voor de nettarieven.

De minister bevestigde dat de Vlaamse Regering zich bewust is van de grote investeringsnoden voor de komende 10 jaar. Ze verklaarde: 'Het is belangrijk dat we eigenaar blijven over onze netinfrastructuur. Dat is de manier om onze infrastructuur te versterken en de koopkracht van de Vlaming te beschermen.'

Flexibele oplossingen
Als oplossing voor de netcongestie werkt de Vlaamse Regering momenteel aan een regelgevend kader voor flexibele aansluitingsovereenkomsten. In afwachting van dit regelgevend kader heeft Fluvius al een marktproduct genaamd Fall-Back Flex uitgewerkt. Hiermee kunnen aanvragen met mogelijk congestierisico's toch worden aangesloten, in afwachting van netversterking. Deze tijdelijke oplossingen moeten ervoor zorgen dat er geen wachtrijen voor aansluiting ontstaan.

Aimen Horch (Groen) vroeg tijdens het debat om meer directe investeringen vanuit de Vlaamse Regering. 'Ik zie dat de Vlaamse Regering genoeg zin heeft om 3 miljard euro te investeren in een luchthaven, maar voor Fluvius en onze netten ervoor zorgen dat we die elektrificatie kunnen doen, bijvoorbeeld door te investeren via Participatiemaatschappij Vlaanderen, daar is wat minder happigheid voor.'

Op de vraag hoe de Vlaamse Regering de investeringen dan wel wil financieren, antwoordde de minister dat alle pistes momenteel worden onderzocht. Ze verwacht in de komende maanden hierover duidelijkheid te kunnen geven.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten