Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de huidige stand van zaken op de energiemarkt. De situatie is volgens haar momenteel ‘redelijk stabiel’, met gasprijzen die rond de 35 euro per megawattuur schommelen, vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar.
Lagere kosten
De gemiddelde gasprijs voor Nederlandse consumenten bedroeg in mei 1,36 euro per kubieke meter. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de gemiddelde energierekening voor huishoudens dit jaar uit op 2.065 euro, een daling van 43 euro ten opzichte van vorig jaar.
De betaalbaarheid van energie is verbeterd, blijkt uit de Voorjaarsraming 2025 van De Nederlandsche Bank (DNB). ‘Huishoudens zijn in 2025 gemiddeld 2,8 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan energie, vergeleken met 3,3 procent in 2023,’ schrijft de minister. Dit percentage zal naar verwachting verder dalen tot 2,5 procent in 2026.
Verbeterde bescherming
Minister Hermans kondigt namens het kabinet meerdere maatregelen aan die de positie van consumenten versterken. Zo worden energieleveranciers vanaf 1 januari 2026 verplicht duidelijke en begrijpelijke taal te hanteren op de rekening en een samenvattend voorblad bij te voegen. In samenwerking met Milieu Centraal wordt een onlinetool ontwikkeld waarmee consumenten de energierekening beter kunnen begrijpen.
Daarnaast worden de regels voor opzegvergoedingen bij vaste contracten verduidelijkt en transparanter gemaakt in de nieuwe Energieregeling. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hiervoor aanbevelingen gedaan na een sectoronderzoek.
Lagere waarborgsom
Een andere belangrijke verbetering betreft de maximale waarborgsom die energieleveranciers mogen vragen van klanten met eerdere betalingsproblemen. Deze wordt verlaagd naar maximaal een derde van de verwachte jaarafrekening.
‘Dit is een flinke vermindering ten opzichte van de huidige hoogte van de maximale waarborgsom, die op grond van sectorale regels is gemaximeerd op zesmaal het maandbedrag,’ aldus minister Hermans. De waarborgsom moet bovendien ‘redelijk en passend’ zijn, rekening houdend met de persoonlijke situatie van de klant.
Dynamische contracten
In haar Kamerbrief benoemt Hermans ook kort de sterke groei van het aantal consumenten met een dynamisch energiecontract, waarbij prijzen per uur variëren. Het aantal huishoudens met zo’n contract is gestegen van 2 procent in 2023 naar 6 procent in 2025. De minister spreekt van een ‘sterke toename’.
Verder benadrukt ze dat er momenteel een ruim aanbod van verschillende contracttypen beschikbaar is, vaak met tarieven die lager liggen dan wat de gemiddelde consument nu betaalt. ‘Het kan voor consumenten voordelig zijn om te kijken of hun huidige energiecontract nog aansluit bij hun wensen,’ besluit Hermans.
Het kabinet blijft de ontwikkelingen op de energiemarkt nauwgezet volgen, met speciale aandacht voor huishoudens die kwetsbaar zijn voor hoge energiekosten.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.