Nederland en België bevinden zich in het rechterrijtje op respectievelijk de twaalfde en vijftiende plaats.
Noordelijke koplopers
Uit cijfers van de European Heat Pump Association (EHPA) blijkt dat Noorwegen de Europese lijst aanvoert met 632 warmtepompen per 1.000 huishoudens, op de voet gevolgd door Finland met 524. De verkoop blijft in deze landen sterk, met 48 nieuwe warmtepompen per 1.000 huishoudens in Noorwegen en 33 in Finland gedurende 2024 – de hoogste cijfers in Europa.
Qua jaarverkoop scoort Nederland wel een stuk beter met een zesde plaats. België staat daar op de veertiende plaats.
Achterblijvers groeien
In het Verenigd Koninkrijk werden vorig jaar slechts 3,5 warmtepompen verkocht per 1.000 huishoudens – 14 keer minder dan in Noorwegen. Desondanks groeide de Britse markt met 56 procent, waarmee het land samen met Ierland en Portugal tot de weinige groeimarkten in Europa behoort. De stabiele subsidieregeling voor consumenten speelt hierbij een belangrijke rol.
Middenmoters
Tsjechië verkocht 4 warmtepompen per 1.000 huishoudens en heeft nu in totaal 70 warmtepompen per 1.000 huishoudens geïnstalleerd. In Duitsland en Polen werden 5 warmtepompen per 1.000 huishoudens verkocht in 2024, wat laat zien dat ook grote Europese economieën nog volop groeipotentieel hebben.
Beleidssteun nodig
‘Bijna elke geïnstalleerde warmtepomp vervangt een gas- of olieketel: dit vermindert fossiele brandstofimport, versterkt de Europese concurrentiekracht en energiezekerheid, en vermindert emissies,’ stelt Paul Kenny, directeur-generaal van de EHPA. ‘Voor verdere groei moeten elektriciteitsprijzen concurrerender worden, met goede langetermijnsteunregelingen en opleiding van installateurs.’
Als alle 19 onderzochte Europese landen een verkoopniveau zouden hebben zoals Noorwegen, zouden vorig jaar 10,2 miljoen warmtepompen zijn verkocht in plaats van de huidige 2,31 miljoen stuks. De totale voorraad warmtepompen in de 19 landen bedraagt nu 25,5 miljoen stuks. De verkoop vertraagde in 2024 voor het tweede opeenvolgende jaar, met een daling van 22 procent ten opzichte van 2023.
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.