logo
© Jaap Posthuma | Dreamstime.com
© Jaap Posthuma | Dreamstime.com
11 juli 2025

Zonnepanelen voor het eerst grootste stroombron van Europa

Voor het eerst in de geschiedenis was zonne-energie afgelopen maand de grootste elektriciteitsbron van Europa. Terwijl zonnepanelen records braken, daalde het aandeel van kolen tot een historisch dieptepunt.

In juni 2025 leverde zonne-energie 22,1 procent van alle elektriciteit in de Europese Unie (EU), waarmee het voor het eerst de grootste stroombron werd. Dit blijkt uit nieuwe data van klimaatdenktank Ember.

Zonne-energiemacht
Met een productie van 45,4 terawattuur overtrof zonne-energie nipt kernenergie, die 21,8 procent en 44,7 terawattuur voor haar rekening nam. Windenergie completeerde de top 3 met een aandeel van 15,8 procent en een productie van 32,4 terawattuur.

‘Europa ontwikkelt zich tot een zonne-energiemacht’, stelt Chris Rosslowe, energieanalist bij Ember. ‘De opeenvolgende records zijn niet alleen het resultaat van zonnig weer, maar ook van de jaarlijkse uitbreiding van zonnepaneelinstallaties.’

Recordmaand
Minstens 13 EU-landen registreerden in juni hun hoogste maandelijkse zonne-energieproductie ooit. Nederland behoorde tot de koplopers met een aandeel van 40,5 procent, gevolgd door Griekenland met 35,1 procent.

De recordproductie kwam volgens de klimaatdenktank op een cruciaal moment. Eind juni werd Europa getroffen door een hittegolf die de elektriciteitsvraag flink deed stijgen, met name door het toegenomen gebruik van airconditioning. De hoge zonne-energieproductie hielp de stabiliteit van het Europese elektriciteitsnet te waarborgen tijdens deze piekvraag.

Kolen verdwijnen
Terwijl zonne-energie floreerde, bereikte het aandeel van kolen in de Europese elektriciteitsmix een historisch dieptepunt. In juni 2025 was slechts 6,1 procent – 12,6 terawattuur – van de EU-elektriciteit afkomstig van kolen, een daling ten opzichte van 8,8 procent in juni 2024.

Duitsland en Polen, samen goed voor 79 procent van het Europese kolenverbruik, zagen beide recordlage niveaus. In Duitsland daalde het aandeel naar 12,4 procent en 4,8 terawattuur en in Polen naar 42,9 procent en 5,1 terawattuur. Ook Tsjechië (17,9 procent), Bulgarije (16,7 procent), Denemarken (3,3 procent) en Spanje (0,6 procent) noteerden hun laagste kolenproductie ooit.

Windenergie sterk
Ook windenergie presteerde goed in de eerste zomermaanden. In mei en juni 2025 werden de hoogste productievolumes ooit gemeten voor deze maanden, met respectievelijk 16,6 procent (33,7 terawattuur) en 15,8 procent (32,4 terawattuur) van de EU-elektriciteit.

Volgens Ember is deze groei niet alleen te danken aan gunstige windomstandigheden, maar ook aan de ingebruikname van verschillende grote offshorewindparken.

Uitdagingen blijven
Ondanks deze positieve ontwikkelingen bedroeg het totale aandeel van fossiele brandstoffen in juni nog steeds 23,6 procent van de EU-elektriciteitsproductie, zo’n 48,5 terawattuur. Dit ligt slechts iets boven het recordlaagtepunt van 22,9 procent in mei 2024.

Over de eerste helft van 2025 steeg de fossiele elektriciteitsproductie zelfs met 13 procent -  45,7 terawattuur – ten opzichte van dezelfde periode in 2024. Deze stijging werd voornamelijk veroorzaakt door een toename van gasgestookte elektriciteitsproductie. De aanhoudende droogte in Europa is de gedeeltelijke verklaring. Het aandeel van waterkracht in de eerste zes maanden van 2025 daalde naar 12,5 procent – 164 terawattuur – een afname van 15 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De totale elektriciteitsvraag in de EU blijft ondertussen stijgen. In de eerste helft van 2025 verbruikte de EU 1.313 terawattuur elektriciteit, een toename van 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar. 5 van de eerste zes maanden van 2025 kenden een hogere vraag dan dezelfde maanden in 2024.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten