Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA). Aanvragen voor de nieuwe subsidieronde in 2025 zijn sinds mei mogelijk. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat er nog zo’n 12,7 miljoen euro subsidie beschikbaar is.
DC-snelladers
De installatie van 271 DC-snelladers betekent een belangrijke stap in de uitrol van laadinfrastructuur voor zwaar transport. Van deze laadstations vallen er 251 in de zware vermogensgroep met een laadvermogen van 350 kilowatt of meer, wat cruciaal is voor vrachtwagens die in korte tijd veel stroom moeten laden.
De overige 20 laadstations, eveneens DC-snelladers, hebben een vermogen tussen de 200 en 350 kilowatt. Een DC-snellader verschilt van reguliere laadpalen doordat deze direct gelijkstroom levert aan het voertuig, wat het laadproces aanzienlijk versnelt.
Dubbel doel
De 33 batterijen die gerealiseerd worden, dienen een dubbel doel: ze slaan elektriciteit op voor de laadstations én ze helpen om pieken in de stroomvraag op te vangen, waardoor het elektriciteitsnet minder wordt belast.
Zo zijn de laadpleinen in staat om ook tijdens piekmomenten voldoende laadcapaciteit te bieden, zonder dat er direct een zware aanspraak wordt gedaan op het elektriciteitsnet.
Nieuwe subsidieronde
Dit kalenderjaar hebben tot nu toe 9 bedrijven een subsidieaanvraag ingediend voor een totaalbedrag van 2,3 miljoen euro. Dit betekent dat er nog ruim 12,7 miljoen euro beschikbaar is voor nieuwe aanvragen.
Ondernemers die publieke laadpleinen willen bouwen, hebben tot 19 december 2025 de tijd om hun aanvraag in te dienen.
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.