Het rapport ‘De route naar interoperabiliteit en energieflexibiliteit: normontwikkeling voor slimme net-intensieve apparaten’ is opgesteld door NEN op verzoek van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het geeft advies over welke normen noodzakelijk zijn voor slimme apparaten. Een brede consultatie met ruim 40 marktpartijen toont aan dat er behoefte is aan gezamenlijke afspraken en heldere normen.
‘Big Four’
‘Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van netcongestie. Door afspraken te maken over de eisen aan slimme apparaten en systemen, komt er duidelijkheid voor de markt en versnellen we de noodzakelijke energietransitie. Normen vormen daarbij het fundament voor innovatie en vertrouwen,’ aldus Marc Ritter, manager strategische relaties en business development bij NEN.
NEN richt zich specifiek op de ‘big four’ slimme, net-intensieve apparaten: laadpalen, warmtepompen, zonnepaneelomvormers en thuisbatterijen. Deze apparaten hebben de grootste impact op het elektriciteitsnet en bieden tegelijk de meeste kansen voor flexibiliteit.
Het adviesrapport beveelt aan om eerst algemene afspraken te maken over hoe slimme apparaten met elkaar communiceren en samenwerken. Dit betreft onder meer eisen voor het home energy management system (hems), communicatieprotocollen en de energiearchitectuur in huis. Daarbij moet de privacy van bewoners gewaarborgd zijn en de regie over data bij de gebruiker blijven.
7 aanbevelingen
In het rapport doet NEN 7 concrete aanbevelingen. De belangrijkste zijn het creëren van richtinggevende beleidskaders door het ministerie, het starten met generieke eisen voor het energiemanagementsysteem, het doorontwikkelen van parallelle normtrajecten voor de ‘big four’-apparaten, en het voorbereiden op certificatie per normdocument.
Daarnaast adviseert NEN een strategie te ontwikkelen voor internationale normontwikkeling, te beginnen met samenwerking met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse afspraken kunnen zo als voorbeeld dienen voor Europese normen, waardoor Nederland koploper kan worden op dit gebied.
De NTA voor laadpalen is inmiddels ontwikkeld en die voor warmtepompen is in ontwikkeling. Ook met thuisbatterijen is een start gemaakt. Samen zullen deze normdocumenten een samenhangend geheel van afspraken moeten vormen dat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie en het versnellen van de energietransitie.
Indicatieve planning normen De NEN heeft een eerste planning gemaakt voor het realiseren van de verschillende normen. Nationaal traject 2025-2028 Parallel aan de NTA voor slimme warmtepormpen start de ontwikkeling van een NEN-norm voor home energy management systems (hems) of meerdere generieke nen-normen voor hems, communicatieprotocollen en energiearchitectuur. Tegelijkertijd volgt de ontwikkeling van NTA’s voor slimme thuisbatterijen en slimme zonnepaneelomvormers, elk met bijbehorende certificatieschema’s. De bestaande NTA voor slimme laadpalen wordt indien nodig aangepast voor betere integratie in het normenstelsel en koppeling met de overkoepelende hems-norm. Internationaal traject 2025-2029 Afhankelijk van de resultaten kunnen vervolgstappen worden genomen, zoals het organiseren van een Europese workshop bij CEN-CENELEC in Brussel, het inbrengen van voorstellen in bestaande Technische Commissies of werkgroepen, of het oprichten van een nieuwe Technische Commissie voor de ontwikkeling van Europese of mondiale normen. |
De juni 2025-editie van Solar Magazine schenkt aandacht aan het installeren van zonnepanelen in oost-westopstellingen, verdienmodellen in het post-salderingstijdperk, agri-pv en offgrid pv-installaties.