De Raad van State bracht het kabinet eerder deze maand een negatief advies uit over het wetsvoorstel van de Energiewet. Door het samenvoegen van de Elektriciteits- en Gaswet zou volgens de organisatie te veel onduidelijkheid staan. De netbeheerders stellen de kritiek weliswaar te begrijpen, maar vinden tegelijkertijd dat er geen tijd te verliezen is.
Flexibiliteit inbouwen
‘De Energiewet in combinatie met de lagere regelgeving is nodig om concrete stappen in de energietransitie te kunnen zetten’, stelt Patrick van Dongen, beleidsadviseur juridische zaken bij Netbeheer Nederland. ‘Uiteraard moeten snelheid en de zorgvuldige implementatie van huidige en toekomstige Europese regelgeving hierbij samengaan. Daarom pleit Netbeheer Nederland voor het inbouwen van flexibiliteit, zodat jaarlijks een pakket aan wijzigingen in de wet- en regelgeving kan worden toegepast.’
Netbeheer Nederland benadrukt verder dat het cruciaal is dat de lagere regelgeving zo spoedig mogelijk wordt uitgewerkt en ter consultatie gaat voordat het wetsvoorstel richting de Tweede Kamer gaat.
Verdere aanscherping
De netbeheerders onderschrijven dus dat er op sommige punten nog verdere aanscherping nodig is. Zo is er in het advies van de Raad van State veel aandacht voor prioritering van de aanleg van energie-infrastructuur.
Netbeheer Nederland stelt daar groot voorstander van te zijn en pleit aanvullend voor kortere doorlooptijden van vergunningsprocedures. ‘Daarmee biedt de Energiewet alle partijen die betrokken zijn, inclusief de consumenten, de broodnodige basisregels en handvatten die onder andere nodig zijn voor het meer flexibel gebruik van de elektriciteitsnetten en de transitie naar een duurzame energievoorziening’, aldus de netbeheerders. ‘Het is logisch dit in één wet te bundelen, mits dit zorgvuldig gebeurt.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.