logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
15 augustus 2023

Vandebron laat consument met zonnepanelen 10 tot 20 euro extra betalen per maand

Zonnepaneeleigenaren die klant zijn bij Vandebron gaan iedere maand 10 tot 20 euro extra betalen. Het energiebedrijf gaat voor consumenten met zonnepanelen vaste terugleveringskosten in rekening brengen.

Het energiebedrijf stelt dat de toename van zonne-energie vraagt om een nieuwe, evenredige kostenverdeling.

Minder voordeel
Vandebron stelt als energieleverancier het stroomoverschot dat ontstaat door de grote hoeveelheid zonne-energie die opgewekt wordt terug te verkopen aan de markt, tegen hogere kosten en steeds vaker tegen negatieve prijzen. Dit zorgt volgens het bedrijf voor een onhoudbare situatie in de energiemarkt, want om deze kosten te betalen zou de energierekening voor iedereen hoger worden.

‘Zowel voor klanten met als zonder zonnepanelen’, aldus Vandebron. ‘Wij geloven in een eerlijke en transparante energietransitie en gaan, als eerste partij, deze toenemende kosten evenredig verdelen. Hoewel zonnepanelen nog steeds aanzienlijk bijdragen aan de energietransitie en financieel aantrekkelijk zijn, betekent dit dat zonnepaneeleigenaren maandelijks iets minder voordeel krijgen dan zij tot op heden gewend zijn.’

Onbalans- en profileringskosten
De onbalans- en profileringskosten die Vandebron moet betalen, stijgen volgens het energiebedrijf hard en de prijs voor de teruggeleverde stroom is door het overschot steeds vaker negatief.

‘Deze toenemende kosten werden tot nu toe doorberekend aan klanten met en zonder zonnepanelen’, aldus Vandebron dat om de kosten meer evenredig te verdelen een nieuwe verdeling gaat toepassen. ‘Voor zonnepaneeleigenaren geldt dat zij vaste terugleveringskosten gaan betalen. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen heeft hierdoor rond de 10 tot 20 euro minder voordeel per maand dan ze gewend zijn.’

Bruto-teruglevering
Vandebron heeft de vaste terugleveringskosten opgedeeld in schalen. De hoogte van de kosten zijn gebaseerd op de hoeveelheid energie die een zonnepaneeleigenaar jaarlijks bruto teruglevert. De de zonne-energie die door de consument direct zelf gebruikt wordt telt dus níét mee om de schaal vast te stellen, maar de zonne-energie die gesaldeerd wordt onder de salderingsregeling telt weer wél mee.

Ook zonne-energie die consumenten overdag dus terugleveren – omdat ze op dat moment van de dag meer stroom opwekken dan ze verbruiken – en in de avond weer afnemen, wordt meegerekend om de schaal vast te stellen. Een consument die jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 kilowattuur stroom teruglevert, betaalt bijvoorbeeld per maand 21 euro aan vaste terugleveringskosten. De juiste schaal wordt daarbij vastgesteld op basis van de bruto-teruglevering en dus níét op basis van de netto-teruglevering.

Schaal

Vaste terugleveringskosten per dag (incl. btw)

Vaste terugleveringskosten per maand (incl. btw)

Schaal 0
(0-5 kilowattuur)

0,00 euro

0,00 euro

Schaal 1
(5-1.000 kilowattuur)

0,13 euro

4,00 euro

Schaal 2
(1.000-2.000 kilowattuur)

0,41 euro

12,50 euro

Schaal 3
(2.000-3.000 kilowattuur)

0,69 euro

21,00 euro

Schaal 4
(3.000-4.000 kilowattuur)

0,95 euro

29,00 euro

Schaal 5
(4.000-5.000 kilowattuur)

1,23 euro

37,50 euro

Schaal 6
(≥ 5.000 kilowattuur)

1,51 euro

46,00 euro

Groeipijn
Volgens financieel directeur Kim Verdouw heeft bijna 40 procent van de klanten van het energiebedrijf zonnepanelen op het dak. ‘We vinden het niet eerlijk dat degenen die geen zonnepanelen hebben, moeten betalen voor de kosten voortkomend uit het overbelaste net. Om fossiele brandstoffen uiteindelijk volledig buiten spel te zetten en het draagvlak voor de energietransitie te vergroten, is deze stap noodzakelijk.’

Verdouw spreekt van groeipijn. ‘In het stadium waarin we ons nu bevinden, is slimme technologie nodig om meer balans te krijgen in de opwek en het gebruik van duurzame energie, alsmede de opslag hiervan. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor zowel de overheid, de consument als het bedrijfsleven.’

Vandebron’s vaste terugleveringskosten in het kort

Vandebron introduceert met vaste terugleveringskosten een nieuwe prijscomponent op de energierekening van zijn klanten. Het is een vast bedrag per dag dat zonnepaneeleigenaren betalen voor het terugleveren van zonne-energie, waarvan de hoogte bepaald wordt door de totale jaarlijkse teruglevering.

Met de vaste terugleveringskosten worden de onbalans- en profileringskosten betaald, volgens Vandebron zonder winstmarge. Voor de meeste klanten met zonnepanelen gaat het om 10 tot 20 euro per maand, wat wordt verwerkt in het termijnbedrag. Klanten zonder zonnepanelen betalen geen vaste terugleveringskosten.

Voor nieuwe klanten met en zonder zonnepanelen voert Vandebron per direct een nieuwe kostenverdeling door. Voor bestaande klanten met een variabel contract gebeurt dit vanaf 1 oktober 2023. Klanten met een vast contract behouden hun huidige contractvoorwaarden gedurende de contractduur.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten