Bontenbal heeft de Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel van NU.nl dat afgelopen weekeinde werd gepubliceerd. De nieuwswebsite meldde dat toezichthouder ACM een onderzoek startte naar de hoogte van de terugleverkosten, nieuws dat door de redactie van Solar Magazine afgelopen december al gepubliceerd werd.
Salderingsregeling
Vandebron was vorig jaar zomer de eerste energieleverancier die vaste terugleveringskosten voor zonnepaneelbezitters introduceerde en inmiddels is dat voorbeeld volgens toezichthouder ACM door een groot aantal energiebedrijven gevolgd.
Verwacht wordt dat ook de 3 grootste energiebedrijven op de Nederlandse energiemarkt – Eneco, Essent en Vattenfall – snel extra kosten in rekening zullen gaan brengen aan klanten met zonnepanelen nu de salderingsregeling niet wordt afgebouwd.
Hoogte kosten
Bontenbal wil van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten weten of het klopt dat de ACM alleen kijkt naar de redelijkheid van de hoogte van deze kosten en dus niet naar het in rekening brengen van deze kosten an sich. ‘Waarom is de ACM een onderzoek gestart naar de hoogte van de terugleverkosten? Zijn er aanwijzingen dat er energieleveranciers zijn die ten onrechte te hoge terugleverkosten in rekening brengen?’, aldus Bontenbal.
Opmerkelijk is dat Bontenbal aan Jetten vraagt of het energieleveranciers toegestaan is terugleverkosten in rekening te brengen bij klanten met zonnepanelen. De ACM verschafte hier net als minister Jetten zelf eerder namelijk al duidelijkheid over.
Salderingsregeling
Het CDA-Kamerlid vraagt de minister verder ook hoe hij kijkt naar het verband tussen het rekenen van terugleverkosten en het sneuvelen van de Wet Afbouw salderingsregeling voor kleinverbruikers in de Eerste Kamer.
Bontenbal: ‘Zouden meer energieleveranciers ook als de salderingsregeling wél werd afgebouwd, genoodzaakt zijn om terugleverkosten in rekening te gaan brengen? Verwacht u dat in de nabije toekomst nog meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening zullen brengen nu duidelijk is dat de salderingsregeling vooralsnog niet zal worden afgebouwd? Wat zal hiervan de impact zijn op de stimulans voor particulieren om zonnepanelen aan te schaffen? En hoe schat u de impact van het in rekening brengen van terugleverkosten in bij particulieren die al zonnepanelen bezitten?’
6 weken
Tot slot vraagt Bontenbal welke mogelijkheden consumenten met zonnepanelen hebben om in te spelen op deze ontwikkeling en welk inzicht zij van tevoren hebben over op welke momenten er wel en niet terugleverkosten in rekening worden gebracht door hun energieleverancier. ‘Hoe kunnen consumenten worden beschermd tegen het in rekening brengen van onredelijke terugleverkosten? Zijn terugleverkosten onderdeel van het contract dat consumenten met een energieleverancier afsluiten? Is het dan wettelijk toegestaan om tijdens de looptijd van het contract terugleverkosten in rekening te gaan brengen, als dat geen onderdeel was van het afgesloten contract?’, besluit het CDA-Kamerlid.
Demissionair minister Jetten moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan hij een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.