logo
wvhj2023
© Oleksandr Berezko | Dreamstime.com
© Oleksandr Berezko | Dreamstime.com
22 februari 2024

132 projecten vragen Europese subsidie aan voor productie groene waterstof

De proefveiling in het kader van de Europese Waterstofbank voor de productie van hernieuwbare waterstof in Europa heeft 132 biedingen opgeleverd van projecten uit 17 Europese landen.

De totale gevraagde steun overschrijdt ruimschoots het beschikbare budget van 800 miljoen euro dat verstrekt wordt door het Europese Innovatiefonds.

8,5 gigawatt
‘De enthousiaste reactie van de markt op de proefveiling toont aan dat de Europese waterstofindustrie klaar is om op te schalen’, stelt Kurt Vandenberghe, directeur-generaal Klimaatactie bij de Europese Commissie.

Alle biedingen samen zorgen voor een totale geplande elektrolysecapaciteit van 8,5 gigawatt. Over een periode van 10 jaar zou dit leiden tot een totaal productievolume van 8,8 miljoen ton hernieuwbare waterstof. Op jaarbasis zou dit bijna 10 procent dekken van de REPowerEU-ambitie van de EU voor de binnenlandse productie van hernieuwbare waterstof in 2030. Het Europees uitvoerend agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu (CINEA) controleert momenteel de ontvankelijkheid en subsidiabiliteit van de ingediende biedingen en zal ze vervolgens beoordelen. Aanvragers worden in april geïnformeerd over de beoordelingsresultaten en de subsidieovereenkomsten worden uiterlijk in november 2024 ondertekend.

4,50 euro per kilogram
In het kader van de proefveiling konden producenten van hernieuwbare waterstof tot begin februari een bod uitbrengen voor Europese steun voor een bepaald waterstofproductievolume. De biedingen moesten gebaseerd zijn op een voorgestelde prijspremie per kilogram geproduceerde hernieuwbare waterstof, tot een plafond van 4,50 euro per kilogram.

Biedingen tot deze prijs, die ook voldoen aan andere kwalificatie-eisen, worden nu gerangschikt van de laagste naar de hoogste biedprijs en krijgen in die volgorde steun, totdat het veilingbudget is uitgeput. De geselecteerde projecten ontvangen gedurende maximaal 10 jaar de toegekende subsidie bovenop de marktinkomsten die ze genereren uit de verkoop van waterstof. Zodra de projecten hun subsidieovereenkomsten hebben ondertekend, moeten ze binnen 5 jaar beginnen met de productie van hernieuwbare waterstof. 

Tweede veiling
Met de proefveiling wilde de Europese Commissie betrouwbare gegevens verzamelen over de EU-pijplijn van hernieuwbare-waterstofprojecten, het concurrentieniveau, de kosten van de productie van hernieuwbare waterstof en de marktprijs ervan. De lessen uit het proefproject worden gebruikt. De Europese Commissie wil namelijk nog dit jaar, 2024, een tweede veiling organiseren.

De Waterstofbank is een aanvulling op andere beleidsinstrumenten om een markt voor hernieuwbare waterstof op te bouwen, investeringen in de productiecapaciteit te stimuleren en de productie op schaal te brengen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten