logo
wvhj2023
© Bosch
© Bosch
1 augustus 2024

Verkoop warmtepompen bijna gehalveerd, doelen 2030 in gevaar

De verkoop van warmtepompen is in Nederland in de eerste helft van 2024 met 47 procent gedaald. De verkoop aan groothandels en installateurs is nagenoeg gehalveerd van 88.000 naar 47.000 warmtepompen.

Dat meldt de Vereniging Warmtepompen. De brancheorganisatie van fabrikanten van warmtepompen meldt voor het derde kwartaal op rij een daling van de verkopen en waarschuwt dat duurzaamheidsdoelstellingen voor de gebouwde omgeving voor het kalenderjaar 2030 uit zicht raken.

Daadwerkelijke installaties minder hard gedaald
‘De marktvraag naar warmtepompen is zeer ingehouden, mede en vooral doordat de regering aangekondigd heeft de renovatienorm niet door te zetten en elektriciteit niet te bevorderen boven aardgas’, aldus de brancheorganisatie. ‘De regering spreekt daarmee haar eigen hoofdlijnenakkoord tegen, waarin zij “mensen en ondernemers wil helpen naar een lagere energierekening door het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden”.’

De halvering van het verkoopvolume geldt voor alle typen warmtepompen in woningen, zowel hybride als all-electric. Wel merkt de Vereniging Warmtepompen op dat de verkopen aan groothandels en installateurs in de eerste helft van 2023 een forse overschatting zijn van de daadwerkelijk in die periode geïnstalleerde warmtepompen, doordat groothandels hun voorraden opbouwden na de leveringsproblemen in 2022. Gedacht wordt dat de getallen van 2024 een betere afspiegeling zijn van de daadwerkelijke leveringen aan eindgebruikers. De werkelijke daling bedraagt volgens Vereniging Warmtepompen dan ook geen halvering van de installaties in woningen, maar is nog steeds aanzienlijk.

90.000 tot 100.000
Aannemende dat het totale marktaandeel van warmtepompen in de nieuwbouw vergelijkbaar is gebleven in 2024, ziet de sector een significante toename van all-electric lucht-water- warmtepompen ten koste van bodem-warmtepompen in de nieuwbouw. Het netto- marktvolumeverlies zit in de bestaande woningen. All-electric lucht-waterwarmtepompen leverden daar juist meer in dan hybrides. Het marktaandeel van hybride warmtepompen in de renovatiemarkt steeg van 55 procent in 2023 naar 65 procent in de eerste helft van 2024.

Voor heel 2024 verwacht de warmtepompindustrie tussen de 90.000 en 100.000 warmtepompen voor woningen te leveren, wat gelijk is aan het niveau van 2022. De branchecijfers geven aanleiding tot het verlagen van de eerdere verwachting van een nul-groei in 2024 naar een krimp.

Niet volwassen genoeg
‘Consumenten en bedrijven zouden, mede in hun belang bij een lagere energierekening en de volatiliteit van de gasprijs, tóch moeten worden aangespoord tot aanschaf van een warmtepomp’, aldus de branchevereniging. ‘De markt is nog niet volwassen genoeg voor het kunnen handhaven van de CO2-reductiedoelen zónder expliciet beleid om de stand-alone gasketel uit te faseren. Voorts is een lagere verhouding tussen de elektriciteits- en de gasprijs nodig: per hoeveelheid energie mag elektriciteit maximaal 2 maal zo duur zijn, liefst minder nog. Momenteel is elektriciteit ruim 2 maal zo duur als gas per kilowattuur bij vaste contracten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten