logo
© Energyra
© Energyra
8 augustus 2024

Subsidieregeling productie batterijen, elektrolysers en zonnepanelen 1 oktober open

De nieuwe subsidieregeling waarop bedrijven die in Nederland batterijen, elektrolysers of zonnepanelen produceren aanspraak kunnen maken, gaat op 1 oktober open. Er is een budget van 148 miljoen euro.

Via de Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE) is voor batterijen 20 miljoen euro subsidie beschikbaar, voor elektrolysers 100 miljoen euro en voor zonnepanelen 28 miljoen euro. De regeling is een initiatief van het Nationaal Groeifondsproject GroenvermogenNL.

Nationaal Groeifonds
De financiële ondersteuning voor de productie van zonnepanelen is een onderdeel van de uitwerking van de programmalijnen van het Nationaal Groeifonds-project SolarNL en het budget is daar ook van afkomstig. Voor groene waterstof is het geld afkomstig van het Nationaal Groeifonds-project GroenVermogenNL en voor batterijen van het Nationaal Groeifonds-project Material Independence and Circular Batteries.

‘Het opbouwen en verder ontwikkelen van nieuwe en groene industrie is ongelooflijk belangrijk voor Nederland’, licht minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei toe. ‘Niet alleen voor onze economie, ook om de klimaatdoelen die we hebben afgesproken te halen. Ondernemers bedenken de oplossingen, maar de stap naar grotere productiehoeveelheden is vaak moeilijk. Met deze investeringssubsidie zetten we, samen met 3 Nationaal Groeifonds-projecten, een belangrijke stap in het opbouwen van duurzame technologieën en de omslag naar een groene economie.’

CO2-reductie
De IMKE-regeling biedt directe financiële ondersteuning voor investeringen in productielijnen voor elektrolysers, innovatieve zonnepanelen en batterijen. Wat deze regeling uniek maakt is dat bedrijven geen directe CO2-reductie hoeven aan te tonen. Voorheen was het lastig dit soort technologieën te stimuleren vanwege de vereiste directe CO2-reductie. De vermindering van CO2 gebeurt namelijk niet direct maar pas bij de klant die de technologie gebruikt, zoals in de chemie of de bouw. Nu is het eenvoudiger voor bedrijven om voor de regeling in aanmerking te komen en te investeren in duurzame technologieën.

Maximaal 50 miljoen euro
De subsidieregeling sluit op 31 januari 2025 om 17.00 uur. Waar de subsidieregeling op 1 oktober 9.00 uur opengaat voor de productie van batterijen en elektrolysers, kan voor productielijnen voor zonnepanelen pas vanaf 2 december subsidie aangevraagd worden. Voor zonnepanelen gaat het om subsidie voor productielijnen van building integrated photovoltaics (bipv)-zonnepanelen of vehicle-integrated photovoltaics (vipv)-zonnepanelen op basis van heterojunctionzonnecellen of perovskietzonnecellen. Ook kan subsidie aangevraagd worden voor productielijnen voor circulaire, lichtgewicht of flexibele, en PFAS-vrije zonnepanelen.

Voor elektrolysers kan men in totaal voor maximaal 50 miljoen euro subsidie aanvragen, voor zonnepanelen maximaal 25 miljoen euro en voor batterijen maximaal 20 miljoen euro. Bedrijven krijgen voor minimaal 15 procent van de totale kosten subsidie. Dit percentage wordt hoger als de productielijn in een zogenaamd steungebied ligt. Een aantal deelgebieden in de verschillende Nederlandse provincies is in samenspraak met de Europese Unie namelijk aangewezen als steungebied.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten