De Europese Commissie gaf Nederland op grond van de staatssteunregels van de Europese Unie (EU) half augustus groen licht om de productie van hernieuwbare waterstof te ondersteunen via de Subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE).
9 euro per kilogram
Bedrijven die hernieuwbare waterstof willen produceren met een elektrolyser kunnen vanaf halverwege oktober subsidie krijgen voor elektrolysers met een vermogen van ten minste 0,5 megawatt. Ze krijgen subsidie voor de investeringskosten van de productie-installatie – het zogenaamde investeringsdeel – en voor de productie van de waterstof met deze installatie gedurende minimaal 5 en maximaal 10 jaar – het zogenaamde exploitatiedeel.
Het totale subsidiebedrag voor investering en exploitatie is maximaal 9 euro per kilogram volledig hernieuwbare waterstof. Het subsidiebedrag van 9 euro per kilogram is afgeleid van maximaal 1.000 euro subsidie per vermeden ton CO2. Bedrijven mogen zelf de exploitatieduur van de subsidie bepalen zolang het minimaal 5 en maximaal 10 jaar is.
Directe lijn
Verder mag de elektrolyser met een directe lijn gekoppeld zijn aan een wind- of zonnepark. De installatie mag ook met een aansluiting gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Een combinatie van beide is ook mogelijk.
Tot slot mag de OWE-subsidie niet gecombineerd worden met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), eerder ontvangen OWE-subsidie of de Energie-investeringsaftrek (EIA). Combineren met andere subsidies, zoals Important Project of Common European Interest (IPCEI), mag wel, als het geen belemmering is voor de andere subsidie.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.