De koepel van woningcorporaties is bang dat door het stopzetten van het salderen de kloof tussen de koop- en huursector nog groter wordt. Het kabinet is voornemens om de salderingsregeling per 1 januari 2027 te beëindigen en werkt aan een wetsvoorstel dat mogelijk al op Prinsjesdag gepresenteerd wordt.
2 oplossingen
Aedes waarschuwde al meermaals dat met het stopzetten van de salderingsregeling de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen dreigt te stagneren. Bovendien vreest de belangenvereniging dat verhuurders gevraagd zullen worden om bestaande zonnepaneelinstallaties weg te halen.
Als het aan Aedes ligt, worden er maatregelen voor zowel bestaande als nieuwe zonnepaneelinstallaties getroffen. Voor bestaande zonnepaneelinstallaties pleit de organisatie voor een onderzoek hoe de huursector – huurders of verhuurders – gecompenseerd kan worden voor het wegvallen van dekking voor verduurzamingsinvesteringen, zeker in de gevallen dat in zonnepanelen geïnvesteerd is op basis van regelingen als de energieprestatievergoeding (EPV).
Investeringssubsidie
Voor nieuwe installaties pleit Aedes dus voor een subsidie die investeringen in nieuwe zonnepaneelinstallaties mogelijk maakt. ‘Er zit veel kennis in de sector over zonnepanelen en we staan klaar om mee te denken over een goede overbrugging naar een tijd zonder salderingsregeling’, aldus Aedes. ‘Een investeringssubsidie voor verhuurders zorgt ervoor dat het gat tussen de koop- en huursector niet verder groeit. Een dergelijke subsidie vertaalt zich direct in lagere servicekosten en dus lagere woonlasten, omdat alleen daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht mogen worden. Deze subsidie zou bijvoorbeeld onder de ISDE kunnen vallen en 30 procent van de investering in een nieuwe installatie kunnen dekken.’
Ongunstig energiecontract
Het kan volgens Aedes zijn dat huurders met een ongunstig energiecontract, met hoge terugleverkosten en relatief hoge servicekosten ten opzichte van de opbrengsten van de zonnepanelen, er straks op achteruitgaan. ‘Het loont voor huurders om eerst goed te onderzoeken bij welke energieleverancier zij een contract afsluiten. In tweede instantie kan naar aanpassing van de servicekosten worden gekeken. Of de huidige servicekosten redelijk zijn, heeft vooral te maken met de hoogte van de investering in de installatie. Een lagere financiële opbrengst betekent dus niet dat de servicekosten wettelijk gezien onredelijk zijn. Veel corporaties geven huurders echter een opbrengstgarantie met een afspraak dat huurders niet meer betalen dan dat de zonnepanelen opleveren. Als huurders vermoeden dat zij, na de afschaffing van de salderingsregeling, meer betalen voor de zonnepanelen dan ze opleveren, moeten zij contact opnemen met hun corporatie.’
Energieprestatievergoeding
Ook verhuurders die een energieprestatievergoeding vragen, worden volgens Aedes geraakt door de afschaffing. De vergoeding zal naar alle waarschijnlijkheid omlaag moeten worden bijgesteld.
De woningcorporatiekoepel heeft het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) gevraagd een advies of richtlijn uit te brengen met een herberekening van de tarieven zonder saldering. ‘Het gaat nadrukkelijk om een advies en dus geen verplichting tot aanpassing van de tarieven’, duidt Aedes. ‘Wij vragen het kabinet na te denken over compensatie voor mensen die meer betalen dan zonnepanelen opleveren. Corporaties hebben immers op initiatief van de overheid geïnvesteerd in deze extra duurzame woningen. Het risico bestaat dat het kabinet een heel zure appel bij corporaties neerlegt, want die zullen er door hun huurders op worden aangesproken dat zij te veel betalen. De nieuwe situatie ligt echter buiten de invloedssfeer van corporaties.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.