logo
© Fluvius
© Fluvius
5 oktober 2024

40 procent minder klachten over uitvallen omvormers zonnepanelen

Het aantal klachten dat Fluvius heeft ontvangen over uitvallende omvormers is dit jaar met zo’n 40 procent gedaald. De Vlaamse netbeheerder wijt de afname aan het succes van een uitgebreid actieplan dat ze hanteert.

Het aantal klachten over uitvallende omvormers bereikte afgelopen kalenderjaar in Vlaanderen net als in Nederland een recordhoogte. Fluvius ontving vorig jaar 5.042 klachten van consumenten.

2.613 klachten
Fluvius breidde dit voorjaar zijn actieplan uit om die aantallen terug te dringen. De netbeheerder benadrukte bovendien dat slechts 0,55 procent van de circa 925.000 zonnepaneelbezitters klaagde over problemen. In de afgelopen 2 jaar – sinds 1 januari 2023 – verwelkomde Vlaanderen zo’n 200.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties.

In de eerste 3 kwartalen van dit kalenderjaar heeft de netbeheerder 2.613 klachten ontvangen.

Niet van de baan
Fluvius benadrukt dat het issue met spanningsproblemen en uitvallende omvormers bij zonnepaneeleigenaren hiermee zeker niet van de baan is. De geplande investeringen in de lokale elektriciteitsnetten via sterkere kabels, zwaardere transformatoren en extra distributiecabines blijven nodig om de toekomstige groei van zonnepanelen, elektrische voertuigen, warmtepompen en elektrificatie van bedrijven te kunnen opvangen.

40 procent van de laagspanningsnetten krijgt een upgrade en dit jaar zijn al 548 nieuwe cabines geplaatst. ‘Onze lopende investeringsplannen voor de bouw van de netwerken voor morgen blijven nodig om problemen in de toekomst te vermijden’, aldus Koen Wouters van Fluvius. ‘Dit jaar waren er iets minder zonuren dan in 2023, maar de piekmomenten met veel zon bleven natuurlijk wel aanwezig. De overblijvende klachten zijn dikwijls situaties waarbij een investering in een bijkomende elektriciteitscabine nodig is. Het kost tijd om de nodige gronden te vinden, de cabine te bouwen en in te richten, en te koppelen aan het elektriciteitsnet. Daarnaast zien we het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties, maar ook laadpalen voor elektrische voertuigen en bedrijven die omschakelen naar elektriciteit, almaar toenemen. Onze lopende investeringsplannen voor de bouw van de netwerken voor morgen blijven nodig om problemen in de toekomst te vermijden.’

Paar honderd
‘Vooral de doorgedreven analyse van de spanningsdata van digitale meters heeft ons geholpen om zeer doelgericht spanningsklachten aan te kunnen pakken’, vervolgt Wouters. ‘Eind september klokten we af op 2.613 klachten en dit najaar zullen daar maar maximaal een paar honderd bijkomen. Algemeen genomen sluiten we min of meer aan bij het aantal klachten van 2022. Maar natuurlijk is het aantal zonnepaneelinstallaties fors toegenomen waardoor ook de elektriciteitsnetten meer en meer onder druk komen te staan. Vorig jaar kwamen er maar liefst 160.000 zonnepaneelinstallaties bij en dit jaar staat de teller al op plus 50.000. Het totale vermogen aan zonnepaneelinstallaties is hierdoor met circa 30 procent gestegen. Het percentage spanningsklachten daalt dan ook voorlopig van 0,55 naar 0,25 procent van de klanten die hinder melden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten