Met de handreiking sturen provincies op de ontwikkeling en realisatie van de energiehubs. In een energiehub werken gebruikers en producenten van energie in een bepaald gebied met elkaar samen. Dit kunnen bedrijven zijn, maar ook inwoners. Zij stemmen de opwek en het gebruik van duurzame energie op elkaar af en delen deze energie met elkaar. Ook zorgen energiehubs ervoor dat meer bedrijven en inwoners zelf eigenaar zijn van hun energievoorziening via lokaal eigenaarschap.
Uitvoeringsagenda’s
De provincie regelt de afspraken tussen gemeenten, netbeheerders en regionale ontwikkelmaatschappijen (ROM's) om energiehubs te ontwikkelen en te starten in een zogenaamde uitvoeringsagenda.
De handreiking Stimuleringsprogramma Energiehubs helpt provincies met de onderdelen die zij in hun uitvoeringsagenda’s op moeten nemen, zoals de voorwaarden waaraan een energie-initiatief moet voldoen om ondersteuning te krijgen en de manier waarop de provincie de samenwerking tussen alle partijen organiseert.
166 miljoen euro
Om de ontwikkeling van energiehubs te versnellen, maakte de overheid eerder 166 miljoen euro vrij voor het stimuleringsprogramma energiehubs. 15 procent van het geld is voor het ontwikkelen en delen van kennis en het verbeteren van de mogelijkheden voor de landelijke ontwikkeling van energiehubs. 85 procent van het geld gaat naar de ‘ontwikkelkracht’ in de regio. De handreiking voor provincies helpt actief bij die ontwikkelkracht.
De Routekaart ‘Samenwerken in energiehubs: de nulmeting’ brengt de ontwikkeling van energiehubs in kaart. Verder zijn er maandelijks zogenaamde ontmoetingsplaatsen. Dit zijn landelijke bijeenkomsten voor partijen die werken aan de ontwikkeling van energiehubs. Zij delen onder meer hun kennis en pakken knelpunten samen aan.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.