Sophie Bering is Adviseur Hernieuwbare Energie op Land bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Thematrekker Zon namens Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) en projectleider Helpdesk Zonopwek. Dat laatste loket ging begin 2023 van start en biedt de 30 Nederlandse energieregio’s die werken aan een Regionale Energiestrategie (RES), provincies, waterschappen en gemeenten ondersteuning bij het realiseren van zonprojecten.
Inspireren en aanmoedigen
‘We delen specifieke kennis, bijvoorbeeld in de vorm van een kennisbank, rapporten, stappenplannen en organiseren digitale en fysieke kennissessies’, vertelt Bering. ‘Daarmee willen we lokale overheden ondersteunen, inspireren en aanmoedigen, met als doel de uitrol van zonnepanelen te versnellen volgens de voorkeursvolgorde van de zonneladder. Hierbij spelen we ook in op actuele vragen vanuit lokale overheden, zoals tijdens een recente onlinebijeenkomst over veiligheid en verzekerbaarheid van zonnepaneelinstallaties op daken.’
Lessen uit de praktijk
De eerstvolgende kennissessie van de Helpdesk Zonopwek is ‘Zonne-energie op maatschappelijk vastgoed: lessen uit de praktijk’. De potentie van dit marktsegment – pv op scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen bijvoorbeeld – is groot, aldus Bering. Ze wijst in dit kader tevens op stimulering en ondersteuning door het Rijk en regionale overheden, bijvoorbeeld middels de ontzorgingsprogramma’s voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de provincie Utrecht.
Veel creativiteit
De realisatie van zonnepaneelprojecten staat onder druk in Nederland, ze komen steeds lastiger van de grond. Zo zijn de mogelijkheden voor zon op agrarische gronden wezenlijk ingeperkt vanuit overheden en is op grote schaal sprake van netcongestie. Bering benadrukt echter dat veel nog wel kan, onder meer wat betreft zon-pv op daken en zoals gevels, parkeerplaatsen en langs infrastructuur, en constateert dat de beperkingen van nu tevens veel creativiteit losmaakt bij partijen om ontwikkelingen toch te realiseren.
Iedereen welkom
‘Ik ben dus ondanks de negatieve geluiden van nu positief gestemd over de toekomst van zonne-energie in Nederland’, aldus Bering. ‘We kunnen en moeten alle mogelijkheden die er nog wel zijn, benutten om onze energietransitie waar te maken, dus ook de uitrol van pv op maatschappelijk vastgoed versnellen. Vandaar onze kennissessie op 16 oktober aanstaande van 12.00-13.00 uur. Die is gratis toegankelijk en iedereen is welkom; mensen die bij overheden werken, energiecoöperaties, initiatiefnemers van zonprojecten…’
To the point
De onlinekennissessies van Helpdesk Zonopwek zijn altijd kort en to the point; ze kennen een praktische insteek en dat is in dit geval niet anders. Centraal staat welke lessen kunnen worden geleerd van gemeenten die actief zijn met pv voor maatschappelijk vastgoed; wat zijn de knelpunten en succesverhalen? De provincie Utrecht gaat in op de rol die lokale overheden hebben bij het realiseren van zon-pv op maatschappelijk vastgoed. Stichting Schooldakrevolutie, die zich inzet voor pv op alle geschikte schooldaken zodat ook leerlingen kunnen leren over schone energie, geeft een presentatie over welke lessen er kunnen worden geleerd bij de realisatie van zonne-energie op schooldaken.
Waardevol
Bering: ‘Het mooie van de Stichting Schooldakrevolutie is dat die leuke en zinvolle missie zo’n succes is dat deze organisatie aan het afbouwen is. Dat geeft aan welke kansen er liggen. Zij heeft een enorme kennis en ervaring opgedaan, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met besturen en het organiseren van projecten, ook dat zal de bijeenkomst en discussie richting geven en waardevol maken. Ik hoop dan ook dat wederom vele partijen zich zullen aansluiten. En voor wie dat niet lukt: ze is zoals altijd ook online terug te kijken via onze website.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.