logo
wvhj2023
© Svleusden | Dreamstime.com
© Svleusden | Dreamstime.com
18 oktober 2024

2 nieuwe proeftuinen voor uitrol waterstof in gebouwde omgeving

In Turnhout is het startschot gegeven voor het Europese innovatieproject Smart dHYstrict. De Vlaamse stad is het toneel van een van de 2 nieuwe proeftuinen voor de uitrol van waterstof in de gebouwde omgeving.

In het ‘Smart dHYstrict’ project gaan Belgische en Nederlandse spelers grensoverschrijdend samenwerken. Ze willen onderzoeken hoe ze waterstof op een kostenefficiënte manier kunnen inzetten voor de verduurzaming van een lokaal energiesysteem en testen dit op 2 proeflocaties in beide landen. Het project krijgt subsidie vanuit Interreg Vlaanderen-Nederland en heeft een looptijd van 3 jaar.

Green Energy Park
De locatie van de eerste pilot is ‘Green Energy Park’ in Zellik in de provincie Vlaams-Brabant. Het gaat hier om een proeftuin waarin distributienetten voor elektriciteit, gas, waterstof en warmte beschikbaar worden gemaakt om de verschillende energiestromen optimaal in te zetten.

‘In het kader van dit project gaan we een energiesysteem opbouwen op kleine schaal in hun “Smart Village Lab” waar we met beperkte vermogens de koppeling van productie en gebruik van waterstof via een distributienet willen aantonen, aangestuurd door een slim energiemanagementsysteem’, vertelt Stefan Neis, projectmanager bij projectleider WaterstofNet. ‘In een vervolgtraject kan dit opgeschaald worden naar een groter deel van de Green Energy Park site met deelname van grotere gebruikers.’

VDL
De tweede locatie is een industriële site van VDL in Noord-Brabant waar een lokaal microgrid wordt opgebouwd om op die manier grotendeels onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. In deze ‘grid-arme’ proeftuin ligt de focus op opslag van lokaal opgewekte energie in de vorm van waterstof, die wordt gebonden aan een vaste drager.

‘De doelstelling is om de energievoorziening zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van het elektriciteitsnet’, duidt Neis.

Belasting stroomnet reduceren
In beide proeftuinen is het uiteindelijke doel methodes te onderzoeken om de belasting van het stroomnet drastisch te reduceren via optimale lokale consumptie en tijdelijke opslag van overtollige energie onder de vorm van waterstof.

Hiervoor zal Smart dHYstrict verschillende configuraties testen, ook in hybride combinaties met warmtepompen, onder waarheidsgetrouwe omstandigheden en met behulp van een slim energiemanagementsysteem. In de proeftuinen kunnen toekomstige gebruikers ervaren hoe de combinatie van verschillende energiedragers, inclusief waterstof, een lokaal energiesysteem op een kosteneffectieve manier koolstofneutraal kan maken.

Draagvlak versterken
WaterstofNet zal in samenwerking met de proeftuinen bezoeken en workshops organiseren om bedrijven, stakeholders en lokale overheden te informeren over het projectresultaat. Een van de doelen van de proeftuinen is ook het bredere publiek te laten kennismaken met waterstof en aan te tonen dat het veilig kan worden gebruikt. Allerlei organisaties, zoals onderwijsinstellingen, non-gouvernementele organisaties (ngo’s) en installatiebedrijven zullen de proeftuinen op termijn kunnen bezoeken.

Naast VDL Klima en Green Energy Park – de partners waarbij de proeftuinen worden opgebouwd – bestaat het Smart dHYstrict-consortium uit Solhyd, NEWES, de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Gas.be, Fluvius, Enexis, Priva en projectcoördinator WaterstofNet.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten