In het wetsvoorstel voor het stopzetten van de salderingsregeling staat dat de redelijke vergoeding – ook wel terugleververgoeding genoemd – die zonnepaneelbezitters ontvangen voor de stroom die ze terugleveren, nooit negatief kan zijn.
Niet lager dan 0
Tijdens een technische briefing wees de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Tweede Kamerleden er eerder deze week op dat aan dit onderdeel van de wet haken en ogen kleven. ‘De terugleververgoeding mag niet lager zijn dan 0 bij een vast contract, maar ook bij een dynamisch contract mag die terugleververgoeding dus ook niet lager dan 0 zijn’, aldus Britt Svensson, manager Toezicht Energie bij de ACM, tijdens de briefing.
CDA-Kamerlid Bontenbal stelt nu voor om aan het wetsartikel de zinsnede ‘gemiddeld gewogen over een periode van een maand’ toe te voegen. Zo wordt verduidelijkt dat het verbod op een negatieve vergoeding moet worden bezien over een periode van ten minste een maand.
Klein deel van uren
‘Deze verduidelijking is nodig om het aanbieden van dynamische energiecontracten mogelijk te blijven maken’, duidt Bontenbal. ‘Negatieve bedragen voor het invoeren van elektriciteit komen in de praktijk namelijk slechts in een klein deel van de uren voor. Door over een termijn van ten minste 1 maand vast te stellen of er sprake is van een negatieve vergoeding blijft het verboden om over een periode van 1 maand of meer een negatief bedrag te hanteren voor de redelijke vergoeding voor het leveren van hernieuwbare elektriciteit, maar kan op specifieke momenten van de dag nog wel een negatief bedrag gelden.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.