Sinds de start van het innovatiefonds heeft de EU inmiddels 12 miljard euro subsidie toegekend. De projecten die nu subsidie ontvangen, worden uitgevoerd in 18 landen, waaronder België en Nederland.
3 gigawattpiek
De projecten die geselecteerd zijn voor cleantech-productie zijn fabrieken op het domein van batterijen, elektrolysers, wind- en zonne-energie en warmtepompen.
Het gaat om 3 gigawattpiek aan productiecapaciteit voor zonnepanelen en 9,3 gigawatt elektrolysers.
Elektrificatie
Daarnaast is een groot aantal projecten selecteerd rond warmte- en energieopslag en elektrificatie in energie-intensieve industrieën. Verder zijn CO2-afvang en -opslag (ccs) projecten geselecteerd in deze industrieën, waaronder de productie van cement en kalk en de chemie.
Alle geselecteerde projecten zijn door onafhankelijke deskundigen beoordeeld aan de hand van 5 gunningscriteria: potentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen; mate van innovatie; operationele, financiële en technische maturiteit; repliceerbaarheid; en kostenefficiëntie.
Detailinformatie over de individuele projecten wordt door de EU komende maand bekendgemaakt. In eerdere calls van het innovatiefonds kregen onder meer het Zweedse Midsummer subsidie toegekend voor zijn dunnefilm pv-fabriek en Trina Solar voor een fabriek van 1,5 gigawattpiek in Luxemburg die heterojunctiezonnepanelen moet gaan produceren.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.