Dat meldt de Europese Commissie in het EU Climate Action Progress Report 2024. De daling van 8,3 procent is de grootste jaarlijkse daling in decennia, met uitzondering van 2020 toen de coronacrisis leidde tot een emissiereductie van 9,7 procent. De energiesector was met reductie van 18 procent de belangrijkste drijvende kracht achter de recorddaling van de emissies. Deze daling was vooral te danken aan een aanzienlijke toename van de productie van hernieuwbare elektriciteit met windmolens en zonnepanelen (red. zie kader).
Werk voortzetten
De netto-uitstoot van broeikasgassen ligt nu 37 procent onder het niveau van 1990. De Europese Commissie benadrukt dat het bruto binnenlands product (bbp) in dezelfde periode met 68 procent is gegroeid, wat wijst op de voortdurende ontkoppeling van emissies en economische groei. De EU blijft daarmee bovendien op schema om de toezegging na te komen om de emissies tegen 2030 minimaal 55 procent te verminderen.
‘De EU neemt het voortouw in de energietransitie, met opnieuw een jaar van sterke broeikasgasemissiereducties’, aldus Wopke Hoekstra, Eurocommissaris voor Klimaatactie. ‘De EU is nu goed voor 6 procent van de wereldwijde uitstoot. Als we binnenkort naar de VN-Klimaattop COP29 gaan, laten we onze internationale partners opnieuw zien dat het mogelijk is om klimaatmaatregelen te nemen en tegelijkertijd te investeren in de groei van onze economie. Helaas laat het verslag ook zien dat we ons werk moeten voortzetten, zowel in eigen land als daarbuiten, omdat we zien welke schade de klimaatverandering onze burgers toebrengt.’
Hoewel de EU-lidstaten de aanpassing aan de klimaatverandering langzaam verbeteren en veerkracht opbouwen, is volgens Hoekstra verdere actie van cruciaal belang. In 2023 heeft Europa te maken gehad met de grootste bosbranden ooit geregistreerd, een van de natste jaren ooit, grote hittegolven op zee, wijdverbreide verwoestende overstromingen en een aanhoudende stijging van de temperaturen.
55,9 gigawatt zonnepanelen Het voortgangsverslag over klimaatactie vormt een aanvulling op het jaarlijkse verslag over de stand van de Europese energie-unie. Het schetst de vooruitgang die is geboekt bij de realisatie van de emissiereductiedoelstellingen van de EU. In het verslag meldt de Europese Commissie dat de Europese Unie (EU) vorig jaar 55,9 gigawatt aan zonnepanelen en 16,2 gigawatt aan windmolens heeft verwelkomd. Dat is in het geval van zonne-energie fors meer dan de 41,3 gigawatt uit 2022. In dat jaar werd er in Europa 15,6 gigawatt aan windmolens geïnstalleerd. Dit komt neer op een cumulatieve toename van de geïnstalleerde wind- en zonne-energiecapaciteit van 36 procent tussen 2021 en 2023, waardoor in 2 jaar tijd ongeveer 35 miljard kubieke meter aardgas werd bespaard. |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.